Pátek, 19. dubna 2024

Evropské ropné koncerny útočí proti uhlí

Evropské ropné koncerny útočí proti uhlí

Přední evropské společnosti těžící ropu a zemní plyn vystoupily proti spalování uhlí pro energetické účely. Půl roku před klíčovým klimatickým summitem v Paříži, na němž se bude jednat o snižování emisí oxidu uhličitého, se snaží propagovat plyn jako méně škodlivou fosilní alternativu pro elektrárenství a vytápění domácností.

Total, BP, Royal Dutch Shell a tři další těžaři tento týden zaslali společný dopis do OSN, v němž žádají o přijetí opatření, jež by vytlačila výš náklady na spalování uhlí. To je v porovnání s jinými masově rozšířenými palivy jednoznačně nejlevnějším zdrojem energie pro firmy i domácnosti.

"Spolu s obnovitelnými zdroji je důležité podporovat využívání plynu, který by měl nahradit uhlí," prohlásil nedávno na konferenci výkonný ředitel francouzského koncernu Total Patrick Pouyanné.

Dosavadní vývoj v evropské energetice ale plynu vůbec nenahrává. Plyn je moc drahý na to, aby se k výrobě elektřiny při jejích nízkých cenách vyplatil. Jedna MWh elektřiny z hnědého uhlí vyjde v Německu o 30 eur levněji, než kdyby byla vyrobena z plynu. Paroplynové elektrárny tak zůstávají většinu roku vypnuté.

To se snaží těžařské koncerny změnit. Ve zmiňovaném dopise navrhují přímé zdanění emisí CO2 nebo redukci počtu emisních povolenek na trhu, což by mělo za následek jejich zdražení.

Nyní stojí tuna CO2 přes sedm eur, což je příliš málo na to, aby emitenti z řad elektráren byli motivováni k přechodu na plyn, který při spalování produkuje o polovinu emisí CO2 méně než uhlí. EU nedávno schválila reformu trhu s povolenkami, avšak mnozí analytici tvrdí, že ani růst jejich cen na trojnásobek nutný impulz ke změně nepřinese.

Dopis ropných koncernů adresovaný OSN ilustruje jejich rostoucí angažovanost v debatě o klimatických změnách, v níž zatím těžaři z obav o svou pověst spíše mlčeli. Jejich představitelé tvrdí, že to byla chyba.

AUTOR: Václav Trejbal
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů