Úterý, 19. března 2024

Břidlicová revoluce v Evropě nebude, uvedl šéf plynárenské unie

Břidlicová revoluce v Evropě nebude, uvedl šéf plynárenské unie

Revoluce v těžbě břidlicového plynu po americkém způsobu se v Evropě neuskuteční. Britské stanici BBC to řekl šéf Mezinárodní plynárenské unie (IGU) Jerome Ferrier. Rozmach těžby plynu z břidlicových hornin v USA pomohl snížit tamní ceny energií. Některé evropské vlády by teď chtěly rozvíjet vlastní zdroje tohoto nekonvenčního plynu.

"Nemůžete opakovat (americkou zkušenost) v Evropě," uvedl Jerome Ferrier. Dodal, že "politici váhají přijmout rozvoj (těžby z) břidlic".

Šéf IGU stanici BBC řekl, že rozvoj břidlicového plynu naráží na odpor v Británii a v Polsku a v "žádném případě" nenastane ve Francii. Jiné země, včetně Německa, Rumunska a Bulharska, uvalily moratoria na kontroverzní technologii zvanou hydraulické frakování, která se používá k těžbě z břidlicových hornin.
Podle Ferriera je "škoda", že se možnost těžby plynu z břidlic zkoumat nebude. "Budoucnost plynu (ale) nezávisí na břidlicovém plynu - konvenčního plynu je dostatek na více než století," sdělil BBC na mezinárodní plynárenské konferenci v Paříži.

Vyslovil se zároveň pro určování cen uhlíku, které by omezily využití uhlí. Při jeho spalování vzniká velké množství oxidu uhličitého, se kterým se spojuje globální oteplování. Evropská komise v roce 2005 zavedla systém obchodu s emisními povolenkami s cílem snižovat objem vypuštěných skleníkových plynů. Na snižování emisí ale tento systém neměl vliv, především proto, že cena uhlíku je moc nízká, podotkl BBC.

Pro stanování ceny uhlíku na celosvětové úrovni se tento týden vyslovily velké evropské ropné a plynárenské společnosti jako Statoil nebo Total. Vlády vyzvaly, aby stanovily globální cenu emisí uhlíku. To by podle agentury Reuters mohlo dramaticky změnit podíly uhlí a zemního plynu v energetickém mixu.

Velké americké energetické firmy se ale k iniciativě nepřipojily. Šéf těžebního gigantu ExxonMobil Rex Tillerson v úterý poukázal na to, že emise oxidu uhličitého v USA klesají, přestože ceny uhlíku se v zemi nestanovují.

Za nižšími emisemi stojí čistší břidlicový plyn, který nahrazuje uhlí, napsal BBC. Podle šéfa IGU Ferriera ale k takovému vývoji v Evropě nedojde.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů