Úterý, 19. března 2024

Skupina bohatých zemí G7 v bavorském horském údolí hledá svoji budoucnost

Skupina bohatých zemí G7 v bavorském horském údolí hledá svoji budoucnost

Titulkem "Sedm bezradných" a ilustrací vůdců sedmi nejvyspělejších demokratických ekonomik světa v kovbojských kloboucích s nejistými výrazy a Vladimirem Putinem u mučednického kůlu německý deník Handelsblatt jasně charakterizoval schůzku G7 v bavorském zámku Elmau. Summitu se účastní šéfové států a vlád Německa, Francie, USA, Kanady, Itálie, Velké Británie a Japonska.

Oficiálně včerejší a dnešní program zahrnoval různorodá témata: ochranu biodiverzity v mořích, boj proti globálním nemocem typu ebola, stav světové ekonomiky nebo posílení žen v jejich snaze o samostatné podnikání.

Jenže ve světě, který americký ministr financí Jack Lew na nedávné schůzce G7 v Drážďanech označil za "velmi nejistý v době, kdy by potřeboval stabilitu", se politici nevyhnou aktualitám.

V prostředí útulného zámečku se tak hovoří o dluzích Řecka, z jehož bankrotu jsou nervózní Američané. Neoficiálně je na programu boj proti terorismu i válka na Ukrajině a prodloužení sankcí vůči Rusku nebo korupční skandál FIFA. Americký prezident Barack Obama chce například ujištění od svých evropských partnerů, že sankce proti Rusku budou pokračovat.

Jen polovina světové ekonomiky

Podle některých pozorovatelů má skupina G7, která vznikla v 70. letech minulého století, poslední šanci, jak ospravedlnit svoji existenci. Desítky tisíc demonstrantů jí pravidelně připomínají, že má prosazovat sdílené hodnoty - snížení emisí skleníkových plynů, sociální standardy v zaměstnávání či boj proti chudobě. To všechno v čase, kdy klesá význam sedmi zemí ve světové ekonomice. Ještě v roce 1990 představovaly 64,9 procenta jejího výkonu, loni už to bylo jen 46,1 procenta.

A nejde jen o ekonomiku, ale o formální i neformální vliv na globální události. Třeba vyšetřování FIFA je podle některých komentářů lakmusovým papírkem toho, zda USA ještě mají vliv na globálně působící organizace.

Během ekonomické krize po roce 2008 se zdálo, že bez rostoucích ekonomik, například Číny či Indie, se exkluzivní globální klub neobejde. Hospodářský výkon G7 je slabší i přes všechny snahy centrálních bank podpořit růst. Větší důraz začaly mít summity skupiny G20, v níž jsou i země jako Brazílie nebo Saúdská Arábie. "G7 opožděně zjistila, že ona sama nemá řešení pro všechny problémy. G20 se stala nejdůležitějším fórem pro finanční a ekonomické otázky světa," řekl před čtyřmi lety indický ministr financí Palaniappan Chidambaram.

Priority: chudoba a klima

V globálních záležitostech nejde jen přímo o výkon či okamžité výsledky, ale také o nastolení a prosazení určitých témat. I letos se do horského střediska Garmisch­Partenkirchen sjelo několik desítek tisíc protestujících, kteří ale nemají mnoho šancí dostat se do blízkosti státníků v uzavřeném alpském údolí. Podobná setkání jsou podle nich plná prázdných slov, třeba o klimatické změně nebo boji proti chudobě, a stojí jen velké peníze.

Sama hostitelka, kancléřka Angela Merkelová, v článku pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedla, že chce jako letošní předsedající prosazovat dvě věci: snížení chudoby a dohodu o ochraně klimatu. Tou se bude zabývat summit OSN letos v prosinci v Paříži.

Podle studie německého think-tanku DGAP a kanadské Torontské univerzity o summitech G7 za posledních dvacet let, setkání skupiny mají smysl. "V roce 1979 se začala na summitu G7 globální diskuse o boji proti klimatické změně, což pak mělo vliv na rozhodování jednotlivých vlád," citovala stanice Deutsche Welle jednu z autorek materiálu Ellu Kokotsisovou.

A jednotlivé státy podle studie také plnily postupně nastíněné cíle v politice a bezpečnosti, méně ovšem v otázkách obchodu a rozvoje. Nejméně společné cíle plnily Itálie a Rusko, které bylo členem klubu od roku 1998, ale loni ho ostatní státy vyloučily po agresi vůči Ukrajině.

46,1 procenta
je podíl států G7 na výkonu světové ekonomiky. Před pětadvaceti lety to bylo 64,9 procenta.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
S přispěním Kláry Pelíškové

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů