Úterý, 19. března 2024

Fond ASEKOL rozdělil již 19 milionů korun, letos pomůže dalšími dvěma miliony

Fond ASEKOL rozdělil již 19 milionů korun, letos pomůže dalšími dvěma miliony

Rekordních 57 projektů získá dotaci na podporu recyklace a sběru elektra

Za osm let svého působení Fond ASEKOL rozdělil více než 19 milionů korun mezi 345 projektů zaměřených na posílení a zefektivnění sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Díky tomu se na mnoha místech výrazně zlepšily možnosti odevzdávání starého elektra, které je nyní pro občany pohodlnější a bezpečnější. Letos Fond ASEKOL podpoří dalších 57 projektů částkou 2 miliony korun. Příspěvek obdrží zejména města, obce, nevládní neziskové organizace či provozovatelé sběrných dvorů a technických služeb.

,,V letošním roce se sešlo 71 žádostí o grant, z nichž jsme se rozhodli 57 podpořit. To je historicky nejvyšší počet. Přihlášené projekty si kladou šlechetný cíl, přinášet užitek široké veřejnosti, a za to jsme velmi vděčni. Každý rok je pro nás těžší některé žádosti odmítat, i proto jsme přistoupili k obdarování více žadatelů, než v minulých letech. Zároveň je z rostoucího počtu nových přihlášek vidět, že je v oblasti sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů stále hodně práce," vysvětluje Pavel Drahovzal, předseda Rady Fondu ASEKOL a předseda komise životního prostředí Svazu měst a obcí České republiky.

Právě každoroční vysoký zájem o dotaci potvrzuje, že fond skutečně pomáhá tam, kde je to potřeba. ,,Nejvíce žádostí směřovalo ke zkvalitnění sběrných míst a zabezpečení sběrných dvorů kamerovým či jiným systémem. Tyto projekty díky podpoře fondu nabídnou občanům pohodlnou a snadnou možnost vyhodit staré elektro. Navíc se daří snižovat počet krádeží a celkově zvýšit bezpečnost sběrných míst," říká Eva Zvěřinová, manažerka sběrné sítě společnosti ASEKOL. Mezi přihláškami byly i zajímavé osvětové projekty, jako například tvorba informačních map, programy na zvýšení míry sběru vysloužilého elektra nebo zmapování nelegálních úložišť odpadu. ,,Sami víme, jak je osvětová činnost důležitá a rovněž se jí intenzivně věnujeme. Proto vždy rádi oceníme podobné projekty, které myšlenku recyklace elektra šíří mezi další občany," dodává Zvěřinová.

Celkem Fond ASEKOL rozděloval dotace ve čtyřech programech - Rekonstrukce, Intenzita, Osvěta a Výzkum. Nejvyšší příspěvek ve výši 84 000 korun obdrží projekt města Jindřichův Hradec na rozšíření stávajícího počtu stacionárních kontejnerů, což obyvatelům zásadně zlepší dostupnost pro třídění vysloužilého elektra. Druhou nejvyšší dotaci v hodnotě 76 000 korun získá plán města Jablunkov na zvýšení míry sběru použitého elektrozařízení pomocí instalace sběrných nádob a osvětové kampaně na jejich propagaci.

Vyhodnocení projektů měla jako každoročně na starosti devítičlenná Rada Fondu ASEKOL, jež byla složena ze zástupců společnosti ASEKOL, Svazu měst a obcí, Sdružení veřejně prospěšných služeb, výrobců a médií. Stejně jako celý chod kolektivního systému ASEKOL, i Fond ASEKOL je financován klienty systému - výrobci a dovozci elektrozařízení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů