Úterý, 19. března 2024

Pohled na zelené střechy prokazatelně zlepšuje koncentraci

Pohled na zelené střechy prokazatelně zlepšuje koncentraci

Pokus provedla univerzita v australském Melbourne na skupině 150 studentů. To, že pohled na zeleň uklidňuje lidskou mysl, je známým faktem. Test měl ověřit možnosti v zastavěném území.

Během experimentu dostalo 150 studentů jednoduché zadání, při kterém bylo náročné udržet pozornost. Na obrazovkách monitorů sledovali opakující se série čísel. V okamžiku, kdy se objevila číslovka tři, měli stisknout klávesu. V polovině experimentu dostali čtyřiceti vteřinovou přestávku, během které se polovina studentů dívala na zelenou střechu vedlejšího domu a druhá polovina na klasickou betonovou střechu. Po přestávce během pokračování experimentu ti studenti, kteří se dívali na zelenou střechu, vykázali výrazně méně chyb v plnění zadaného úkolu.

Vliv na produktivitu v kancelářských budovách

Jak poznamenala vedoucí výzkumného týmu, efekt, který by tento poznatek mohl mít na výkonnost lidí, kteří pracují v kancelářských centrech a nemají možnost během dne být v kontaktu se zelení, je obrovský.

Informace o celém experimentu naleznete na http://newsroom.melbourne.edu/news/glancing-grassy-green-roof-significantly-boosts-concentration

Extrémně lehký systém pro zelené střechy

Zelené střechy zlepšují kvalitu prostředí nejen po psychologické stránce, ale ochlazují také okolní prostředí a tím narušují jev tepelných ostrovů, který vzniká v husté městské zástavě. Pohlcují prachové částice (systém Urbanscape až 200 g na m2 plochy ročně), zadržují dešťovou vodu v místě nebo například snižují koncentraci přízemního ozonu.

Největší nedostatek zelených střech představuje jejich hmotnost a tím zvýšené nároky na statiku střechy a také nároky na údržbu. Oba tyto problémy řeší systém Knauf Insulation Urbanscape. Systém Urbanscape je 8-10krát lehčí než ostatní systémy zelených střech a dokáže zadržet 3-4krát více dešťové vody. Je proto vhodný i pro ozelenění starších střech, kde původně nebylo počítáno se zátěží zelené střechy, právě takových budov je v současných městech většina.

Porovnání paramentů standardní extenzivní zelené střechy a systému Urbanscape

tloušťka substrátu

zatížení střechy substrátem v suchém stavu

retence vody v zelené střeše

zatížení střechy zelenou střechou v plně nasáklém stavu

Mm

kg/m2

litr

kg/m2

Zelená střecha Urbanscape *

20 mm Green roll Standard

2,2

37

56

Zelená střecha Urbanscape *

40 mm Green roll Standard

4,4

49

70

Standardní extenzivní zelená střecha **

100 mm sypký substrát (zemina)

100

27

134

* fólie proti prorůstání kořínků, drenáž bez textílie, green roll substrát, rozchodníkový koberec

** fólie proti prorůstání kořínků, drenáž bez textilie, zemina, řízky rostlin

Teplota zelené střechy je v letních měsících až o 40 °C nižší než u klasické ploché střechy. Systémem Urbanscape je možné ozelenit střechy až do sklonu 10° bez přepažování. Snížení teploty střechy a okolí působí pozitivně i na výkonnost fotovoltaických panelů, pokud jsou umístěny na zelené střeše.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů