zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Potravinová soběstačnost není utopie, přesvědčili se o tom návštěvníci v Hostětíně

14.06.2015
Zemědělství
Potravinová soběstačnost není utopie, přesvědčili se o tom návštěvníci v Hostětíně

Víkendový kurz v Hostětíně patřil všem, kdo chtějí dosáhnout alespoň částečné soběstačnosti v jídle, snížit svou závislost na průmyslově zpracované stravě a pojistit se proti dopadům ekonomické krize. Naučili se, jak vypěstovat kalorické potraviny, jak z nich připravit pokrm, jak rozmnožit a vyselektovat kvalitní osivo a jak založit domácí semennou banku.

Kurz konaný v Centru Veronica Hostětín byl zaměřen především na praktickou stránku tématu. Účastníci se učili, jak vypěstovat, zpracovat a uskladnit kukuřici, dýně, fazole a brambory. Jaké existují druhy a odrůdy těchto plodin a které z nich jsou nejlepší k jídlu a k domácímu pěstování. Významná část výkladu byla věnována tomu, kde a jak sehnat osivo a sadbu zajímavých odrůd, jak si tyto plodiny udržovat, vylepšovat a množit semenařením.

Lektor Marek Kvapil ukazoval účastníkům, jak připravit pozemek k osetí, jak se vypořádat s plevelem na větších plochách, jak si při okopávání nezničit záda a jak používat plečku a různá jiná nářadí.

Součástí kurzu byla i společná příprava jídla tzv. od ,,A" do ,,Z", například fazolového guláše či chutných tortil, jejichž příprava začala mletím kukuřičných zrn na mouku na různých mlýncích.

,,Jde o to, že k zajištění osobní či komunitní potravinové bezpečnosti nemusíte být plně soběstační. Pro většinu lidí v naší společnosti to ani není možné zejména z časových důvodů. Stačí se udržovat v režimu částečné soběstačnosti a pouze v případě nutnosti "přepnout" na vyšší úroveň. V režimu částečné soběstačnosti si míru potravinové nezávislosti každý určuje sám dle svých aktuálních potřeb, dle své životní situace a množství volného času. Díky částečné soběstačnosti ušetříte peníze za nákup potravin a získáte zkušenosti nezbytné k zajištění potravinové bezpečnosti", říká lektor Marek Kvapil.

Tento víkendový kurz je součástí cyklu workshopů zaměřených na zvýšení soběstačnosti jednotlivců a komunit v oblasti potravin, energie, bydlení či zásobování vodou. Kurzy jsou

podpořeny grantem z Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Zájemci se již teď mohou hlásit na další tématické workshopy, které se budou konat v srpnu - hospodaření s vodou v domě a na pozemku a týdenní Letní školu soběstačnosti.

Více informací: hana.machu@veronica.cz, tel. 739 569 264
O potravinové soběstačnosti: www.potravinovezahrady.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí