Čtvrtek, 28. března 2024

Dotace na rodinné domy z Nové zelené úsporám mizí rychle, na činžáky zbývá dost

Dotace na rodinné domy z Nové zelené úsporám mizí rychle, na činžáky zbývá dost

Šest set milionů korun, které stát v letošním roce vyčlenil na energeticky úsporná opatření v rodinných domech, rychle mizí. V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám mohou lidé získat peníze na zateplení domu, výměnu oken nebo například výstavbu domu s minimálními náklady na vytápění.

"V srpnu bude podpora na rodinné domy asi vyčerpaná," prohlásil na konferenci Šetrné budovy 2015 náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž. Přitom Státní fond životního prostředí, který pro ministerstvo program spravuje, začal přijímat žádosti teprve před měsícem. A lidé je mohou posílat do konce letošního října.

Ministerstvo však ujišťuje, že na úspory energií v budovách dostane další peníze z prodeje emisních povolenek.

"Program Nová zelená úsporám je koncipován jako dlouhodobý. Proto žadatelé, kteří nestihnou podat svoji žádost před vyčerpáním peněz v právě probíhající výzvě, budou mít možnost využít nabídky výzvy následující," uvedla mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.

V letošním roce se po téměř pětileté přestávce opět dostalo i na bytové domy, kterým stát přiklepl dohromady půl miliardy korun. V jejich případě je na rozdíl od majitelů rodinných domů zájem slabší, od poloviny května je stále k dispozici téměř 460 milionů korun.

"Zdánlivý menší zájem pro podání žádostí v prvním měsíci příjmu přičítáme zejména setrvačnosti v přípravě projektů, která je výrazně delší než v případě rodinných domů," vysvětluje Brandtová.

V bytovém domě často bydlí desítky lidí a ti se musí na případných stavebních úpravách budovy shodnout. Stejně tak je nutné svolat jednání vlastníků bytových jednotek či členů bytového družstva i kvůli podání žádosti o podporu. Časově náročnější než v případě rekonstrukce rodinného domu je také projektová příprava a výběr zhotovitelů.

"Očekáváme, že žádosti týkající se bytových domů budou přibývat později v průběhu léta," dodala Brandtová.

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/autori

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů