Čtvrtek, 28. března 2024

Oběhová ekonomika: odpad jako strategická surovina

Oběhová ekonomika: odpad jako strategická surovina

Evropská komise má do konce letošního roku představit novou koncepci tzv. oběhové ekonomiky (circular economy), založené na lepším a efektivnějším zpracování odpadu a jeho vnímání jako zdroje strategických surovin.

Odpad každoročně vyprodukovaný v Evropě obsahuje asi 600 milionů tun surovin, které by se podle koncepce oběhové ekonomiky měly znovu využít. To se týká i vzácných surovin, jejichž spotřeba v Evropě je vyšší než v zemích jako Čína, Indie, Brazílie či Rusko. Evropská unie zároveň každý rok dováží zhruba 1 800 miliard tun surovin, z čehož jen asi třetinu tvoří paliva.

Recyklace a další využití těchto zdrojů je tedy pro evropské hospodářství klíčové nejen proto, že se světové zásoby např. vzácných kovů povážlivě tenčí. Při zpracování recyklovaných surovin je také mnohem méně energeticky náročné než zpracování primárních zdrojů.

Principy oběhového hospodářství loni představil tehdejší evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik. Současná evropská komise se rozhodla jeho návrh přepracovat mimo jiné proto, že chce klást mnohem větší důraz na začátek celého řetězce, tedy design výrobku a spotřebitelské preference.

Nový návrh by tak kromě lepšího zpracování odpadu (tzv. end of life) počítá i s úpravou tzv. start of life, tedy s plánem, jak co nejvíce snížit množství produkovaného opadu, jak designovat výrobky, aby byly recyklovatelné, a jak obecně vytvořit co nejlépe podmínky pro recyklaci či další použití výrobků.

V Evropském parlamentu bude problematika oběhové ekonomiky primárně příslušet Výboru pro životní prostředí (ENVI). Budou se k ní ale vyjadřovat i jiné výbory, přičemž Pavel Telička se stal zpravodajem pro oběhovou ekonomiku ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE).

,,Podporuji princip oběhové ekonomiku a vnímám nutnost větší recyklace, dalšího použití výrobků a hledání nových zdrojů, které může představovat právě odpad, který dosud nevyužíváme," říká poslanec Telička.

,,Zároveň jsem přesvědčen, že ke koncepci oběhové ekonomiky je třeba přistupovat komplexně, tedy aby zahrnovala i začátek procesu, tedy např. design výrobku, který po ukončení jeho životnosti dovolí jeho další recyklaci. Podpořím však pouze taková řešení, která nebudou mít negativní dopad na průmysl," dodává Pavel Telička.

Zdroj: www.telicka.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů