Úterý, 23. dubna 2024

Brněnská Masarykova univerzita zve na výstavu jedovatých rostlin

Brněnská Masarykova univerzita zve na výstavu jedovatých rostlin

Jedovaté rostliny, které mají léčebné účinky, představuje výstava otevřená dnes v Brně. Pořádá ji Centrum léčivých rostlin, které je botanickou zahradou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (MU). Expozice pod názvem Od šípových jedů po moderní cytostatika prezentuje nejen rostliny, ale také to, jak lidé výtažky z nich využívají. ČTK to řekla vedoucí centra Gabriela Křemenová. Výstava potrvá do 5. července, vstupné je dobrovolné.

U jednotlivých rostlin jsou panely s jejich popisem. "Touto formou představujeme zhruba 50 nejdůležitějších toxických rostlin. Tabulky popisují jejich původ, jedovatost, rizika požití, průběh otravy a zajímavosti," uvedla Křemenová.

Lidé se v centru dozvědí i něco z historie užívání jedů. Zjistí, které rostliny se používaly pro trávení lišek a vlků, čím se otrávila egyptská královna Kleopatra nebo které rostliny se dnes využívají k protinádorové léčbě.

Z jedovatých rostlin, které zahradníci v centru pěstují, patří mezi nejznámější mandragora, již alchymisté ve středověku připisovali zázračné účinky. Nejvíc se proslavila v černé magii, ale využívala se také k léčbě epilepsie, nespavosti nebo černého kašle. Nyní se už jako léčivka nevyužívá.

"Mezi další jedovaté rostliny, které jsou v zahradě k vidění, patří rulík, blín či durman," uvedla Křemenová. Dodala, žeúrudce jedovaté mohou být i okrasné letničky, polní plevele, běžné parkové keře a dokonce i trávy.

Centrum se zaměřuje na nekomerční pěstování léčivých rostlin pro výzkum, výuku a vzdělávání. Jeho pracovníci v něm pečují o zhruba 800 druhů a odrůd rostlin. Jde o největší sbírku léčivek v ČR, v níž jsou zastoupeny druhy téměř z celého světa.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů