Čtvrtek, 18. dubna 2024

Británie chce prodat podíl v bance podporující zelené projekty

Británie chce prodat podíl v bance podporující zelené projekty

Británie hodlá prodat podíl ve státní bance Green Investment Bank (GIB), která investuje do infrastrukturních projektů spojených se zelenou energií a životním prostředím. Podrobnosti chystané privatizace, včetně velikosti odprodávaného podílu, vláda neupřesnila. Podle médií by mohla prodat podíl až 70 procent. Cena by v takovém případě mohla přesahovat miliardu liber (přes 38 miliard Kč).

Británie zelenou banku ustavila v roce 2012. Banka od té doby investovala asi dvě miliardy liber do 50 projektů za více než osm miliard liber (přes 305 miliard Kč).

Částečná privatizace umožní přilákat další kapitál a zbaví banku omezení, která plynou ze společných unijních pravidel o státní pomoci, uvedl podle agentury Reuters britský ministr obchodu Sajid Javid.

Krok spadá do plánů nové britské vlády prodat část státního majetku, a snížit tak schodek veřejných financí. V úterý ministerstvo financí oznámilo, že vláda snížila na méně než 17 procent podíl v zestátněné bankovní skupině Lloyds Banking Group, kterou stát zachraňoval během globální finanční krize.

Někteří kritici tvrdí, že prodej podílu v zelené bance je "lehkovážný". Vyjádřili také pochybnosti nad tím, jak vážně to vláda myslí s podporou ekonomiky s nízkými emisemi oxidu uhličitého. Londýn tento měsíc rovněž oznámil, že proti původním plánům zruší všechny nové dotace na pevninské větrné parky o rok dříve.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů