Čtvrtek, 28. března 2024

Společnost PILSEN STEEL neprovedla zkoušky nádrží se zvlášť nebezpečnými látkami a dostala pokutu

Společnost PILSEN STEEL neprovedla zkoušky nádrží se zvlášť nebezpečnými látkami a dostala pokutu

PILSEN STEEL s.r.o. dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dvě pokuty v celkové výši 250 tisíc korun, které nabyly právní moci. Společnost neprovedla těsnostní zkoušky potrubí a nádrží s velmi nebezpečnými látkami a špatně třídila odpad.

První pokuta ve výši 200 tisíc korun byla společnosti PILSEN STEEL uložena podle zákona o integrované prevenci za to, že nedodržovala Plán opatření pro případ ekologické havárie (havarijní plán). V období od února 2012 do srpna 2014 totiž neprovedla požadované těsnostní zkoušky skladovacích nádrží a potrubních rozvodů dohromady u dvouplášťových zásobníků a nádrží o celkovém objemu 2 464 m3. To bylo klasifikováno jako provozování zařízení v rozporu se závaznou podmínkou integrovaného povolení. ,,Látky skladované v těchto nádržích jsou ve smyslu vodního zákona zařazeny mezi zvlášť nebezpečné a patří do skupiny perzistentních minerálních olejů a perzistentních uhlovodíků ropného původu. Jde tedy o látky nebezpečné životnímu prostředí a škodlivé, nebezpečné, popřípadě velmi nebezpečné pro člověka," řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Druhou pokutu ve výši 50 tisíc korun uložili plzeňští inspektoři provozovateli za porušení povinnosti stanovené zákonem o odpadech. Firma na místě neshromažďovala některé druhy odpadů utříděné podle jednotlivých druhů. ,,Naši inspektoři při kontrole zjistili, že se v jednom z objektů zařízení nacházely v kontejnerech určených ke shromažďování směsných obalů i vytříditelné odpady (PET lahve, balicí fólie, kartonový papír, směsný komunální odpad a znečištěné rukavice)," uvedla Horčicová. Při úvaze o výši uložené pokuty přihlédli inspektoři k vyprodukovanému množství a k charakteru odpadů a předpokládají, že pokuta uložená podle zákona o odpadech bude mít především výstražný charakter a případ se nebude opakovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů