Sobota, 20. dubna 2024

Na Kandidátský seznam byly zařazeny další 2 látky

Na Kandidátský seznam byly zařazeny další 2 látky

Agentura ECHA zařadila na Kandidátský seznam další 2 látky vzbuzující velmi velké obavy (látky SVHC) - zveřejněno ECHA 15. 6. 2015.

Na základě návrhů Švédska a Nizozemska a v návaznosti na proces identifikace SVHC látek se zapojením Výboru členských států se agentura ECHA rozhodla na Kandidátský seznam (KS) zařadit tyto látky:

  • 1,2--benzenedicarboxylic acid, di--C6--10--alkyl esters (EC 271--094--0, CAS 68515--51--5); 1,2--benzenedicarboxylic acid, mixed decyl and hexyl and octyl diesters (EC 272--013--1, CAS 68648--93--1) with >= 0.3% of dihexyl phthalate (EC 201--559--5);
  • 5--sec--butyl--2--(2,4--dimethylcyclohex--3--en--1--yl)--5--methyl--1,3--dioxane [1], 5--sec--butyl--2--(4,6--dimethylcyclohex--3--en--1--yl)--5--methyl--1,3--dioxane [2] [covering any of the individual isomers of [1] and [2] or any combination thereof].

První položka byla klasifikována jako látka toxická pro reprodukci, pokud obsahuje >= 0,3% dihexyl ftalátu. Používá se jako změkčovadlo a mazivo, je součástí lepidel, nátěrových hmot, stavebních materiálů, polymerních fólií, sloučenin PVC a materiálů pro umělce (např modelovací hmoty).

Druhá položka byla na KS přidána pro své vysoce perzistentní a vysoce bioakumulativní vlastnosti. Tato skupina látek zahrnuje například výrobek s obchodním názvem "karanal", který se používá především jako vonná přísada ve spotřebních výrobcích pro domácnost (např. čistící prostředky, mýdla, kosmetika a parfémy).

V současné době obsahuje Kandidátský seznam 163 SVHC látek, z nichž 31 látek bylo následně zařazeno do přílohy XIV nařízení REACH tj. seznam látek podléhajících povolení.

Další informace:

Více informací o látkách zařazených na KS

Kandidátský seznam

Souhrn povinností vyplývajících ze zařazení látky na KS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů