Čtvrtek, 28. března 2024

Češi chtějí dostavět Mochovce

Češi chtějí dostavět Mochovce

Plzeňská společnost Škoda JS má našlápnuto k další mi­liardové zakázce na dostavbě slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Tu by mohla nově z po­zice hlavního koordinátora prak­ticky řídit. O rozšíření své úlohy na stavbě jedná se Slovenskými elektrárnami, respektive s jejich většinovým vlastníkem, italskou společností Enel. Pod její taktovkou se dostavba Mochovců prodražila o miliardy eura spuštění se odložilo minimálně o čtyři roky.

,,Tyto informace mohu potvrdit. Jednalo by se o práci počínaje pro­ jektovou dokumentací a konče ko­ ordinací spouštění nových bloků. Jde o inženýrské práce, ne dodávky technologií," řekl mluvčí firmy Jan Stolár. Podle něj by pro Škodu JS znamenalo další rozšíření působnos­ti zakázku za desítky milionů eur. Firma přitom již nyní na sloven­ské jaderné elektrárně provádí klí­čovou dodávku na jaderném ostro­vě a koordinační práce za 470 milionů eur (při dnešním kurzu je to přes 12,7 miliardy korun). Již loni na podzim byla tato suma navýšena o dalších 55 milionů eur.

O tom, zda Škoda JS, která je vlastněná ruskou strojírenskou skupinou OMZ, další práci na ja­ derné elektrárně získá, se rozhod­ ne nejpozději do konce letošního roku. Výhodou však je, že italský Enel podle informací HN jedná pouze se strojaři z Plzně. Roli ge­ nerálního dodavatele si však chce italský akcionář zachovat.

Co bude s Mochovci?

Otázkou ale je, jestli u finální do­ stavby a spouštění Mochovců ital­ský Enel vůbec ještě bude. Firma totiž oznámila plány na prodej své­ho podílu ve Slovenských elektrár­nách a nyní již třičtvrtě roku bouř­livě vyjednává se slovenskou vlá­dou, jak, komu a co vlastně prodá. Zájem o dvoutřetinový podíl ve slovenské firmě původně proje­vil ČEZ, svou nabídku ale stáhl. Dál naopak pokračovaly holding EPH Daniela Křetínského a Patrika Tká­če, maďarsko­slovenské konsor­cium MOL/Slovnaft/MVM a další.

Velmi pravděpodobné ale je, že podíl odkoupí i vláda. Té se totiž vůbec nelíbí, že by měl Enel odchá­zet od rozestavěných Mochovců. Jejich cena se pod jeho vedením navýšila z původních 2,8 na 4,6 mi­liardy eur a podle některých exper­tů přesáhne i hranici pěti miliard eur. Podobné je to i s jejich spuště­ním. To mělo proběhnout u první­ ho bloku v roce 2013 a u druhého 2014, současný plán je ale na roky 2016, respektive 2017. A opět není jisté,jestli se tyto termíny stihnou.

Podle informací HN Škoda JS po­čítá i s možností, že Italové ze Slo­venska odejdou i před tímto ter­mínem. A měla tak již oslovit slo­venskou vládu s nabídkou, že by v takovém případě převzala celou dostavbu jako generální dodavatel. Slovenské ministerstvo hospodář­ství na dotazy HN ohledně jednání s českou firmou neodpovědělo, bez komentáře údajnou nabídku ne­chal i mluvčí firmy Stolár.

Šance pro další české firmy

Spolu s plzeňskou firmou by se přitom mohly ,,svézt" i další čes­ ké společnosti. Například pražská ČKD je jedním z hlavních dodava­ telůtechnickýchsouborůnejader­ né části slovenské elektrárny. Pří­ padné rozšíření činnosti ale zatím nechce komentovat.

Mírně sdílnější je ale otrokovic­ ká stavební firma PSG. ,,Navýšení objemu naší zakázky záleží přede­ vším na tom, zda dojde k navýšení samotného kontraktu Škody JS, naše společnost poskytuje technic­ké služby, které se od výše kontraktu Škody JS odvíjí, "říká šéf marke­tingu firmy Patrik Kamas. České firmy, které se zaměřují na výstavbu jaderných elektráren, přitom po zrušení tendru na do­ stavbu dvou bloků na Jaderné elek­trárně Temelín za 200 až 300 milionů korun nové zakázky potřebu­jí. Na přípravu nabídky na Temelín, kterou Škoda JS, ČKD i PSG podá­valy v rámci česko­ruského kon­sorcia MIR.1200, vynaložily stovky milionů korun. A v Evropě je sice několik zdrojů plánováno, žádné nové, na které by mohly nyní do­ dávat, se však zatím nestaví. Škoda JS se snaží své aktivity rozšířitdorůznýchoblastí,asnížit tak svá rizika ze závislosti na ma­ lém množství odběratelů. Reagu­je tím na loňský meziroční pokles tržeb o 13 procent na 2,9 miliardy korun. Provozní zisk činil 100 milionů korun. Naposledy firma zvítězila v ten­dru na dodávku kontejnerů pro vyhořelé jaderné palivo v Temelí­ně Skupiny ČEZ. Výše kontraktu činí 2,7 miliardy korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů