Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Škoda Auto začala na pozemku technického vývoje automobilky v Mladé Boleslavi stavět nové emisní centrum. Bude součástí motorového centra, které se otevřelo loni. Spolu s koncernem Volkswagen do projektu Škoda investuje více než 11 milionů eur (asi 300 milionů korun). Otevření centra je naplánováno na červenec 2016, jeho úkolem bude další snižování emisí nových vozů značky Škoda.

Téměř dvěstě milionů korun úspor by mělo v letošním roce přinést stavební skupině Cemex převzetí společnosti Holcim v Česku. Ta svého konkurenta koupila v rámci celosvětové fúze společností Holcim a Lafarge,která by měla být dokončena ještě během července letošního roku.
Asi největší investicí, kterou vedení firmy nyní plánuje, je modernizace prachovické cementárny, kterou Cemex získal koupí Holcimu. Cílem investice zhruba za miliardu korun je snížit emise oxidu dusíku a oxidu uhličitého tím, že cementárna bude spalovat více komunálního odpadu než dosud. ,,Plán je, aby podíl odpadu na palivu činil 90 procent," říká Dajko. Palivo z komunálního odpadu pro Cemex vyrábí jeho vlastní firma Ecorec, sídlící rovněž v Prachovicích.

V Británii se koncem letošního roku uzavře poslední hlubinný černouhelný důl v Kellingley v North Yorkshiru. Oznámila to v pátek britská uhelná společnost UK Coal Holdings. Do historie tím odejde odvětví, jehož produkce poháněla průmyslovou revoluci v její průkopnické zemi a které ještě před stoletím zaměstnávalo přes milion lidí. UK Coal v pátek uzavřela po 90 letech těžby důl Thoresby Colliery v hrabství Notinghamshire, kde pracovalo 360 lidí.

Světové trhy i kvůli krizi v Řecku zrovna neoplývají optimismem, zato španělská Pamplona je celá v ,,býčí náladě". Oblíbené boje s býky v ulicích města sem i letos přilákaly stovky toreadorů. Tradici, která začala před více než sto lety, nezastavily ani protesty ochránců zvířat. Tradiční osmidenní zábava, v níž se ukazuje síla a odvaha mladých mužů, má nad ekologickou morálkou pořád navrch a patří k centrálním dnům celého roku. A je také symbolem toho, že vzdor všem proměnám a zmatkům moderního světa běžný život běží dál podle svých vlastních hodin. Býčí nálada v Pamploně - pevná jistota, asi jako příchod léta, oběžné dráhy planet a neschopnost Evropy rozhodnout o osudu Řeků.

Thajsko investuje do solárních elektráren Thajsko plánuje, že do roku 2036 zvýší kapacitu solárních elektráren na 6000 megawattů, mají mít devítiprocentní podíl na výrobě elektřiny v zemi. Jen letos mají být investicí 2,7 miliardy dolarů do sítě připojeny elektrárny o kapacitě 1200 až 1500 MW - celková kapacita výroby elektřiny ze slunce se zvýší až na 2800 MW. Thajsko se tak stane prvním významným producentem elektřiny ze slunce v jihovýchodní Asii.

V Gentu budou vyrábět bioetanol z hutních plynů Největší světový producent ocele ArcelorMittal postaví společně s firmami LanzaTech a Primetals Technologies závod na produkci biopaliv za 87 milionů eur. Závod má být první evropskou provo- zovnou pro komerční výrobu bioetanolu z odpadních plynů z hutní výroby. Závod má stát v belgickém Gentu a jeho výstavba má začít ještě letos. Produkce bioetanolu by měla být zahájena v roce 2017.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů