Středa, 24. dubna 2024

Vznikla EucoLight,evropská asociace firem zajišťujících sběr a recyklaci vysloužilých osvětlovacích zařízení

Vznikla EucoLight,evropská asociace firem zajišťujících sběr a recyklaci vysloužilých osvětlovacích zařízení

? Asociacebude usilovat o zlepšení regulačního rámce, rozvoj mezinárodních standardů a hlavně o rovné podmínky pro všechny zúčastněné.Odvětví se totiž potýká s řadou problémů, které je třeba řešit celoevropsky.

? Světelné zdroje jsou jako elektroodpad často přehlíženy, jejich recyklace totiž stojí více, než jaký je zisk z recyklovaných druhotných surovin. Mnohdy jsou proto likvidovány neekologicky.

? Členem asociace je i tuzemský kolektivní systém EKOLAMP.

? Tuzemské domácnosti a firmy loni sebraly a předaly k recyklaci 767 tun světelných zdrojů. To představuje necelých 5 milionů kompaktních a trubicových zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů.

Brusel, Praha, 13. července 2015 - Byla založenaasociaceEucoLight, která bude na evropské úrovni podporovat zájmy kolektivních systémů v oblasti sběru a recyklacevysloužilých světelných zdrojů a svítidel. Členem asociace je ičeský kolektivní systém EKOLAMP, kterýbyl v roce 2005 založen tuzemskými pobočkami společností Philips, OSRAM, GE Industrial a NARVA B.E.L./ČR.

Osvětlovací zařízení představujívelmi specifický druh elektroodpadu. Co do počtu se ho v porovnání s jinými elektrozařízeními sesbírá nejvíce, přitom je považován za nehodnotný odpad. Navíc jsou světelné zdroje většinou křehké a obsahují nebezpečné toxické látky, například rtuť, proto vyžadují zvláštní způsob přepravy a zpracování ve specializovaných recyklačních zařízeních.

,,EucoLight se bude zasazovat o zlepšení regulačního rámce, rozvoj mezinárodních standardů a hlavně o rovné podmínky pro všechny zúčastněné.Světelné zdroje jsou jako elektroodpad často přehlíženy, protože jsou pokládány za ekonomicky nezajímavý artikl.Jejichrecyklace totižstojí více, než jaký je zisk z recyklovaných druhotných surovin. Často jsou protolikvidovány neekologicky a ohrožují životní prostředí.Odvětví se vzhledem k tomu potýká s řadou problémů, které je třeba řešit celoevropsky," říká Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP.

Tuzemské domácnosti a firmy loni sebraly a předaly k recyklaci 767 tun světelných zdrojů. To představuje necelých5milionů kompaktních a trubicových zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů. V Česku je nyní k dispozici přes 4520sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Nejbližší sběrné místo je možné vyhledatna www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů