Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelená úsporám mění pravidla: více peněz, méně demokracie

Zelená úsporám mění pravidla: více peněz, méně demokracie

Majitelům domů se letos a příští rok otevře snadnější cesta k vylepšení bydlení. Bude víc peněz na zelené dotace od státu, administrativní žádost k získání dotací bude jednodušší a bude možné žádat o příspěvek na více věcí.

Hlavní změna spočívá v tom, že lidé si už nebudou muset hlídat, kdy přesně ministerstvo vypíše konkrétní program - a pak během pěti měsíců poslat žádost a dát veškeré nutné doklady dohromady. Nově se bude moct žádat kdykoliv.

,,Naším cílem je mít dlouhodobý stabilní program, který bude poskytovat jistotu občanům, že se každoročně nezmění pravidla programu. Jediná proměnná bude objem finančních prostředků, "vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Další velkou změnou je, že nejpozději od příštího roku budou moct lidé žádat o peníze na pořízení fotovoltaiky na výrobu elektřiny, což doposud nebylo možné. Až desítky tisíc korun tak půjdou rodinám na nákup solárních panelů na střechy rodinných domů. Elektřina ale musí být jen pro vlastní spotřebu, nebudou ji moct dodávat do sítě a prodávat.

Letos šlo původně na úsporná opatření v rodinných domech 600 milionů korun, které stát získal z prodeje emisních povolenek. Kvůli velkému zájmu žadatelé tuto sumu snadno vyčerpali už začátkem července. Proto teď ministerstvo uvolní dalších 300 milionů korun. A ministr Brabec očekává, že peněz bude ještě více: ,,Předpokládáme výrazně vyšší budoucí výnosy z dražeb emisních povolenek."

Další dotace stát uvolní, tentokrát z evropských peněz, i na nové kotle. Zatímco dosud mohly o příspěvek žádat jen rodiny v nejzamořenějších krajích, teď dostanou peníze na nový a výkonnější kotel desítky tisíc rodin z celé republiky.

,,Výše dotace se bude pohybovat od 70 do 85 procent a bude odstupňovaná například právě podle znečištění ovzduší v místě nebo podle druhu paliva," řekl Brabec. Jeho ministerstvo bude mít pro kraje na tyto takzvané kotlíkové dotace tři miliardy korun. Z krajů pak budou dostávat dotace občané.

Kromě rodinných domů se k ekologickým dotacím dostanou snadnějii majitelé bytových domů. Od letoška o ně z programu Nová zelená úsporám mohou žádat i vlastníci bytových domů v Praze, kteří jinak nedosáhnou na peníze z evropských fondů. Mimo Prahu financuje zelené úspory v bytových domech ministerstvo pro místní rozvoj - na energetickou soběstačnost dá z evropských peněz 1,5 miliardy korun. ,,Příjemci podpory mohou být všichni majitelé bytových domů - tedy jak fyzické osoby, tak i bytová družstva, společenství vlastníků jednotek, obce a ostatní právnické osoby. Podpora bude převedena na bankovní účet příjemce až po dokončení prací a řádném doložení všech požadovaných dokladů," říká k tomu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. Žádosti budou moct lidé podávat od letošního prosince - program potrvá, dokud vydrží peníze.

Zelené dotační programy dlouhodobě podporují levicové i pravicové strany. Odstartovala je Topolánkova vláda v roce 2009. Teď se vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zavázala, že na energeticky úsporné rekonstrukce vynaloží do roku 2020 27 miliard korun. I mnozí ekonomové považují dotační programy za dobře investovanépeníze.Napříkladvládníekonomický konzultant Miroslav Zámečník a inančníspecialistaTomášLhotákspočítali, že každá koruna investovaná na podporu energetických rekonstrukcí vytvoří v ekonomice zhruba dvě až tři koruny. 3 miliardy korun rozdělí ministerstvo životního prostředí na takzvané kotlíkové dotace. Zatímco dosud mohli žádat jen lidé z nejzamořenějších krajů, nově na ně dosáhnou rodiny z celé republiky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů