Čtvrtek, 28. března 2024

Botanické příběhy - svět rostlin od poznání k využití

Botanické příběhy - svět rostlin od poznání k využití

Při příležitosti 125. výročí založení Akademie věd připravil Botanický ústav AV ČR, v. v. i. ve spolupráci s Ústavem experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. výstavu s názvem ,,Botanické příběhy - svět rostlin od poznání k využití", která je pro veřejnost otevřena do 13. 9. 2015 v průhonickém zámku a v Průhonické botanické zahradě. Generálním partnerem 125. výročí Akademie věd je skupina PPF, partnerem výstavy je společnost Bayer s. r. o.

Výstava formou sedmi příběhů přibližuje současný botanický výzkum v Akademii věd ČR. Ukazuje například, jak se proměňovala naše krajina od konce poslední doby ledové dodnes, jak se okrasná květina může změnit v nebezpečného vetřelce, proč rostliny spolupracují s houbami, jak mohou řasy přispět k čištění vody nebo jak poznání funkce rostlinných hormonů může vést k jejich léčebnému využití.

Mezi exponáty zaujme například půdní profil, který v sobě nese informaci o vývoji krajiny za posledních 14 000 let, fotobioreaktor k pěstování řas nebo rostliny pěstované in vitro. A protože výstava se koná v rámci cyklu s názvem ,,Umění (a) vědy", k vidění je i ukázka spojení umění a věd ve formě skleněné knihy, jejíž stránky jsou porostlé houbami. Součástí výstavy jsou interaktivní prvky i hry pro děti.


V Průhonické botanické zahradě byla pro účely výstavy postavena unikátní kupole o průměru 8 m, kde jsou k vidění ukázky botanických pokusů. Sbírky botanické zahrady po dobu výstavy obohatí bazénky s vodními a mokřadními rostlinami včetně masožravých a některých velmi vzácných rostlin.

Více informací o 125. výročí založe ní AV ČR naleznete zde.


Otevírací doba výstavy:
do 13. 9. 2015
expozice v zámku denně 11-19 h
expozice v botanické zahradě denně kromě pondělí 9-17 h
vstupné v ceně vstupného do Průhonického parku

Kontaktní osoba: Mgr. Kateřina Poláková, katerina.polakova@ibot.cas.cz, 601 566 144

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů