Pátek, 19. dubna 2024

Mořská biologie aneb dvacet tisíc mil pod mořem 3

Mořská biologie aneb dvacet tisíc mil pod mořem 3

Pro velký zájem pořádáme už třetí expedici k Baltu. Láká vás práce mořských biologů, podmořský svět a neprobádané hlubiny oceánů? Tak s námi pojeďte na prodloužený víkend do severního Německa!

Čeká vás kurz mořské biologie a spousta přírodovědných zážitků v muzejních expozicích, akváriích i na plážích Baltského moře. V moři budeme odebírat vzorky, které pak prozkoumáme v polní laboratoři. Našimi průvodci budou během celé expedice odborníci z Přírodovědecké fakulty UK v Praze.

Exkurze se uskuteční od pátku 25. září 2015 do pondělí 28. září 2015. Odjíždíme v pátek v 8:00 hodin od budovy Přírodovědecké fakulty UK (Albertov 6, Praha 2).

Prodloužený víkend strávíme v Německu, kde si prohlédneme přístavní město Stralsund a jeho mořská muzea, národní park Jasmund na ostrově Rujána a Přírodovědné muzeum v Berlíně. Do Prahy - opět před budovu fakulty na Albertově 6 - se vrátíme v pondělí zhruba ve 20:00 hodin.

Čtyřdenní exkurze je určena všem nadšeným přírodovědcům od 12 let věku, kteří se zajímají hlavně o biologii.

Na co se můžete těšit?

V pátek 25. září vyrazíme z Prahy autobusem do Sellinu, který se nachází na ostrově Rujána v Baltském moři. Po 600 kilometrech cesty se ubytujeme v Sellinu v jednom z hotelů sítě Jugendherbergen, kde budeme bydlet až do pondělí.

Odtud se v sobotu 26. září vydáme do nedalekého Stralsundu. V tomto přístavním městě nás čekají dvě mořská muzea, která jsou vyznáním lásky k mořím a oceánům. Prostřednictvím mnoha expozic a akvárií seznamují návštěvníky s životem v Baltu a v dalších, hlavně severských mořích.

Muzeum Ozeaneum nabízí tři výstavní expozice. Velmi působivá je část s modely velryb a jiných mořských obrů v životní velikosti. Součástí Ozeanea jsou také velká i menší akvária, která věrně napodobují nejrůznější přírodní stanoviště.

Meeresmuseum v historickém centru Stralsundu nám pak přiblíží mořskou biologii, rybolov a faunu i flóru Baltského moře.

alt: V Ozeaneu můžete obdivovat živé ryby... V Ozeaneu můžete obdivovat živé ryby...
alt: ... i úchvatné modely mořských gigantů. ... i úchvatné modely mořských gigantů.

V neděli 27. září máme namířeno do národního parku Jasmund na severovýchodě Rujány. Prohlédneme si tu - shora i zdola - jedinečné křídové útesy, které se tyčí až 160 metrů nad hladinu Baltského moře. Park se pyšní také hlubokými bukovými lesy, jež se rozkládají na křídové plošině z doby ledové.

V pondělí 28. září ráno opustíme hotel a pojedeme do Berlína, kde navštívíme jedno z největších německých muzeí - Museum für Naturkunde Berlin. Muzeum je proslulé hlavně svými exponáty dinosaurů z východní Afriky, včetně nejvyšší vystavené kostry dinosaura na světě. V paleontologické expozici navíc uvidíte i skvěle zachovanou fosilii ,,praptáka" archeopteryxe.

Z Berlína se vrátíme do Prahy, kde se přibližně ve 20:00 hodin rozloučíme.

alt: Dominantou národního parku Jasmund jsou křídové útesy. Dominantou národního parku Jasmund jsou křídové útesy.
alt: Dinosauří kostry v berlínském Přírodovědném muzeu. Zdroj English Wikipedia, autor ilja.nieuwland, licence CC BY 3.0. Dinosauří kostry v berlínském Přírodovědném muzeu. Zdroj English Wikipedia, autor ilja.nieuwland, licence CC BY 3.0.

Cena exkurze činí 4 500 Kč včetně DPH. Částka zahrnuje cestu pohodlným autobusem s klimatizací na trase Praha - Sellin - Stralsund - národní park Jasmund - Stralsund - Berlín - Praha, vstupy do stralsundských muzeí Meeresmuseum a Ozeaneum, do národního parku Jasmund a do Museum für Naturkunde Berlin, ubytování v hotelu v Sellinu (3 noci), polopenzi (3× snídaně a večeře), pitný režim a průvodcovské služby.

Počet míst je omezen, může s námi jet pouze 40 nejrychleji registrovaných účastníků. Proto neváhejte a registrujte se zde.

Pro účastníky je během exkurze zajištěn celodenní pitný režim. V hotelu v Sellinu nás čeká polopenze (začínáme večeří ve čtvrtek, končíme snídaní v neděli). Obědy si zajišťuje každý sám. V pátek je možné obědvat v muzejní restauraci (cca 10 eur), na ostatní dny lze nakoupit v místním supermarketu, kde budeme pravidelně zastavovat.

Upozornění pro rodiče: Každý z účastníků musí být vybaven platným občanským průkazem, případně platným cestovním pasem!

alt: Společně s biology budete z moře odebírat vzorky, které pak prozkoumáte v polní laboratoři. Společně s biology budete z moře odebírat vzorky, které pak prozkoumáte v polní laboratoři.

Snímky v článku Radek Lüftner a Alexandra Hroncová. Další fotografie z naší první výpravy k Baltu si můžete prohlédnout v této galerii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů