Čtvrtek, 28. března 2024

V Brdech vzniknou příští rok nové turistické trasy

V Brdech vzniknou příští rok nové turistické trasy

V Brdech vzniknou příští rok nové turistické trasy. Měly by návštěvníkům více zpřístupnit Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Brdy, kterou má vláda vyhlásit v příštích měsících. Vznikne tak zvláště chráněné území o 345 kilometrech čtverečních v místech vojenského újezdu Brdy, který se koncem roku zruší. ČTK to sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR Karolína Šůlová. Agentura se o nově vzniklou CHKO bude starat. Nyní už má první návrh pěších cest od Klubu českých turistů, který do konce roku projedná s okolními obcemi.

Rozvoj turistického ruchu by mělo v CHKO podpořit mimo jiné vytvoření systému turistických cest, naučných stezek a cyklotras, které propojí zajímavá místa se záchytnými parkovišti. "Počítáme s tím, že by v první půlce roku 2016 Klub českých turistů mohl vyznačit páteřní trasy, aby byly cesty připraveny na první turistickou sezónu nové CHKO Brdy. Dřívější termín je nereálný, protože zatím není vymezeno posádkové cvičiště, které zůstane v severní části nepřístupné," uvedl Bohumil Fišer ze středočeské AOPK ČR. Podle něj není ani jasné, zda a v jakém rozsahu se zpřístupní turisticky atraktivní odlesněné dopadové plochy.

Počítá se i se spoluprací s informačními středisky v okolních obcích. "Největším lákadlem Brd je bezpochyby 260 kilometrů čtverečních pustiny bez sídel, na mnohá místa, která byla veřejnosti nepřístupná, se lidé podívají poprvé po 90 letech. Právě proto chceme návštěvníkům nabídnout propracovaný informační systém, aby mohli zdejší přírodu postupně poznávat," dodal Fišer.

V plánech pro usnadnění pohybu je také zajištění kyvadlové dopravy v prstenci obcí po obvodu CHKO, aby se turisté například mohli jednoduše vrátit na parkoviště, kde zanechali auto. Přímo u hranice CHKO by měla vzniknout nová záchytná parkoviště, aby návštěvník nemusel urazit několik kilometrů, než se z nejbližší obce dostane na hranice CHKO.

Vytvoření nové CHKO se dotkne území 34 obcí. V první a druhé zóně by se například nesměly používat látky k hubení škůdců či dělat velké terénní úpravy. Vznik CHKO by ale neomezil vstup lidí. V současné době je část vojenského újezdu zpřístupněna o svátcích a víkendech.

Dalšími CHKO, které se zcela nebo částečně nacházejí ve středních Čechách, jsou Křivoklátsko, Kokořínsko, Český kras, Blaník, a Český ráj.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů