Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přístroj z Česka bude v milionech aut

Přístroj z Česka bude v milionech aut

Osm milionů aut ročně by mělo v budoucnu dostávat systém z Česka, který sníží jejich spotřebu. Firma INA Lanškroun investuje 2,5 až tři miliardy korun, aby mohla navýšit výrobu jednotek spravujících teplotu motoru. O ty se zvedl zájem kvůli stále přísnějším emisním normám.

"Zařízení už dodáváme automobilce Audi, jsou i v benzinové Škodě Octavii RS, smlouvy ale máme i s BMW či Mazdou," popisuje šéf závodu Jan Goláň. Brzy mají být téměř v každém autě - osm milionů kusů se jich má vyrobit už v roce 2018. Jsou určeny hlavně pro evropské automobilky, pro Asii se budou vyrábět v Číně, pro Ameriku výhledově v Mexiku. Zařízení z Lanškrouna není na trhu svého druhu jediné, má ale ambici stát se jedním z nejrozšířenějších.

Spolupráce s Audi Automobilky jsou dnes nuceny dělat téměř vše, aby maximálně snižovaly spotřeby, a tedy i emise svých aut. Jednou z cest je udělat vše pro to, aby byl motor co nejrychleji a co nejdéle v ideální teplotě. INA, patřící do německého koncernu Schaeler, proto ve spolupráci s Audi vyvinula mechanicko-elektronický systém,který teplo z motoru převádí právě tam,kde je nejvíc potřeba. Zjednodušeně jde o vylepšení chladicího okruhu, který při startu studeného motoru přednostně vyhřívá ty části, které pak fungují efektivněji. Teoreticky by zařízení z Lanškrouna mělo snížit emise i s nimi spojenou spotřebu o 3,5 procenta. I když vývoj neprobíhal v Česku, podle Goláně čeští technici provedli během zavádění výroby řaduvylepšení. Zařízení je nejsložitější věcí, která se ve irmě v Česku vyráběla. ,,Tuto zakázku jsm ev rámci koncernu získali, protože jsme je dokázali přesvědčit, že jsme schopni to vyrobit v nejlepší kvalitě," popisuje Goláň, který mimochodem v minulosti pracoval i jakovýrobní ředitelv Agrokombinátu Slušovice pod dnešním senátorem Františkem Čubou.

,,Máme nejmodernější nástrojárnu v celé Evropě," chlubí se Goláň. Podle něj výrobci strojů tvrdí, že je právě v okolí východočeského Lanškrouna nejvíc moderních strojů na kilometr čtvereční na světě.To, že se tu neustále investuje a rozšiřuje výroba, znamená, že tu jsou modernější stroje. V okolí Lanškrouna je řada firem, které navázaly na tradici zkrachovalé Tesly Lanškroun (například technologický podnik AVX), řada z nich pak dodává přímo pro společnost INA. Firma sice zaměstnává jen necelých sedmsetlidí, v okolí ale dalších 2500lidí pracuje u celkem 82 dodavatelů. Tisíce nových míst Po rozšíření výroby - nový závod ve Svitavách bude otevřen příští léto a ma zaměstnat tisíc lidí - má dalších zhruba 2500 míst přibýt u dodavatelů v okolí. INA přitom v Lanškrouně začínala jen se 160 lidmi a například čtyřmi lisy. Dnes má čtyřikrát více lidí a desetkrát více lisů. Průměrný plat dosahuje 34 tisíc korun.

,,V regionu je to nadprůměrné, je to ale vykoupené i přesčasy, lidem dáváme i výkonnostní odměny podle našichvýsledků,třináctýi čtrnáctý plat a platíme jim studium," dodává Goláň. Firma loni utržila 1,5 miliardy a dosáhla čistého zisku 15 milionů korun. Tržby se mají v dalších letech znásobit. Nyní většinu produkce tvoří kuličková ložiska, která jdou z téměř 99 procent na export. Stále větší díl výroby ale tvoří náročnější zařízení, včetně zmíněné jednotky pro správu teploty motoru. Firma patří pod bavorskou skupinu Schaeler Gruppe. Tam kromě INA patří i značky Fag a Luk. Skupina je také největším akcionářem dalšího německého strojírenského koncernu - irmy Continental, která má výrobní závody i v Česku. Zajímavostí je, že Schaeffler vznikl a dosud sídlí v bavorském dvacetitisícovém městě Herzogenaurach, kde vznikli a dosud sídlí i nadnárodní výrobci sportovního zboží Adidas a Puma. Majitelka pochází z Prahy Skupina Schaeler má kromě výrobních závodů i další spojitost s Českem. Současná majitelka (irmu ovládá se svým synem) Maria-Elisabeth Schaelerová-Thumannová se za války narodila v rakouské rodině v Praze. Ve svém životopise uvádí, že se její pradědeček podílel na rozvoji automobilky Laurin a Klement. Po válce rodina odešla do Rakouska. Tam se mladá studentka seznámilas bavorským podnikatelem Georgem Schaelerem, který z malé irmy během desetiletí vybudoval velký koncern. Dnes Schaefflerová patří mezi nejvýznamnější osobnosti německého a rakouského průmyslu. Tamní média se ale neshodnou na výši jejího majetku a odhady oscilují od dvou přes nejčastějších pět až po 20 miliard eur. Patří tak mezi nejbohatší Němce i Rakušanya je zřejmě nejbohatší pražskou rodačkou.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů