Úterý, 19. března 2024

EU zvažuje, že oslabí ochranu přírody. Proti tomu protestuje půl milionu lidí

Evropská komise otevřela diskuse o tom, že zmírní ochranu ptáků a jejich stanovišť...

EU zvažuje, že oslabí ochranu přírody. Proti tomu protestuje půl milionu lidí

Půl milionu lidí chce, aby Evropská komise zachovala ochranu přírody tak, jak je. Právě končí veřejné konzultace k současné legislativě, která chrání přírodu a vrací do krajiny vzácná zvířata a rostliny. S půl milionem zapojených lidí jde tak o zdaleka největší veřejnou konzultaci v dějinách Evropské unie. Formálně konzultace skončila o půlnoci na neděli.

Evropská komise zvažuje, že oslabí soustavu ochrany přírody Natura 2000, která podle odhadů generuje 200 až 300 miliard eur ročně. Každé euro investované do ochrany území v síti Natura 2000 vytvoří zhruba sedmkrát více pracovních míst než euro investované do Společné zemědělské politiky EU.

Veřejná konzultace byla jedinou možností, jak se mohla veřejnost zapojit do hodnotícího procesu směrnic na ochranu přírody, který začal v lednu 2015 a dokončen bude po více než roce. Během několika málo měsíců získala kampaň bezprecedentní veřejnou podporu: místopředsedovi Evropské komise Fransi Timmermansovi a komisaři pro životní prostředí Karmenu Vellovi lidé poslali přes 50 000 tweetů požadujících zachování směrnic a prostřednictvím webu se vyjádřilo půl milionu Evropanů.

Přední ekologické organizace, BirdLife, European Environmental Bureau, Friends of the Earth a WWF (World Wide Fund for Nature, Světový fond na ochranu přírody), spustily v květnu kampaň Nature Alert, jako odpověď na úvahy Evropské komise o potřebě změny legislativy na ochranu přírody.

V Česku kampaň pod názvem Klenoty přírody v ohrožení vede asociace ekologických organizací Zelený kruh, Česká společnost ornitologická, Hnutí DUHA, Český svaz ochránců přírody, Beleco a Arnika. Kampaň požaduje zachování a lepší prosazování současných předpisů na ochranu přírody, důležitých evropských směrnic o ptácích a o stanovištích.

Téměř půl milionu lidí a více než 120 ekologických organizací tak vyzývá evropské politiky, aby neměnili směrnice o ptácích a směrnice o jejich stanovištích. Obě směrnice chrání dohromady přes tisíc druhů vzácných či ohrožených rostlin a zvířat a přes 27 tisíc přírodních lokalit napříč celou Evropou.

Směrnice napomohly úspěšné záchraně a návratu řady typických evropských zvířat, jako jsou vlk, orel mořský nebo tuleň obecný. Díky směrnicím má dnes Evropa nejrozsáhlejší síť chráněných území na světě, která pokrývá téměř pětinu území EU.

"V době, kdy Evropská unie prožívá těžké období, ukazuje jednoznačná podpora ze všech částí kontinentu, že lidé jsou ochotni se spojit a bránit to, na čem jim skutečně záleží. Obyvatelé Evropy se starají o svoji přírodu i o unijní legislativu, která ji chrání. Nyní je na Evropské komisi, aby naslouchala vědeckým argumentům i hlasům veřejnosti a připravila plán ochrany evropské přírody založený na lepším financování a prosazování směrnic o ptácích a o stanovištích," říká Genevi?ve Ponsová, ředitelka evropské kanceláře WWF.

Vědecké studie dokládají, že směrnice efektivně chrání klíčové ohrožené druhy a společenstva a významně přispívají k rozvoji regionů. Souběžně s veřejnými konzultacemi zjišťovala Evropská komise i názory širokého spektra institucí, od ministerstev jednotlivých států po představitele průmyslu, zemědělství i ekologických nevládních organizací.

Převážná většina došlých odpovědí podporuje směrnice a jejich zachování a zdůrazňuje potřebu jejich řádného naplnění, včetně potřebného financování.

Pouze několik subjektů - převážně německé zemědělské a lesnické organizace a průmyslové rybářské podniky - zpochybňuje směrnice v jejich současné podobě a žádá zásadní změny.

Podporu evropským směrnicím naopak vyslovily průmyslové podniky jako cementárny, provozovatelé elektrických sítí, ekologičtí zemědělci a firmy podnikající v turistickém ruchu. Také české ministerstvo průmyslu a obchodu ve své reakci zmínilo řadu příkladů pozitivního souznění moderní ochrany přírody a těžebních aktivit, prospěšného kupříkladu pro populace ptáků nebo obojživelníků.

"Zdá se, že hodnocení efektivity směrnic přináší významnou změnu v chápání ochrany přírody jako takové. Nejenže si význam ochrany přírody uvědomuje veřejnost, ale i tradiční oponenti ji začínají brát jako novou ekonomickou příležitost. I z tohoto důvodu je důležitá právní stabilita a efektivní naplňování směrnic na ochranu ptáků a stanovišť," dodává Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Zveřejnění oficiálních výsledků veřejné konzultace se očekává na podzim 2015 a finální rozhodnutí o budoucnosti směrnic na ochranu ptáků by mělo padnout do června 2016.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů