Čtvrtek, 28. března 2024

Na Žďársku přibyly dvě přírodní památky, u Rudolce a u Pavlova

Na Žďársku přibyly dvě přírodní památky, u Rudolce a u Pavlova

Na Vysočině přibyly dvě nové přírodní památky, obě se rozkládají na Žďársku. Jde o Rybníky u Rudolce a o Staropavlovský rybník. V těchto územích s celkovou rozlohou přes 24 hektarů se vyskytuje i puchýřka útlá, silně ohrožený druh trávy rostoucí na dně čerstvě vypuštěných rybníků. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Nařízení Kraje Vysočina o zřízení těchto nových památek dnes vydala rada kraje.

Drobné trsy puchýřky vyrůstají jednou za několik let na dně letněných rybníků. Semena vydrží v bahně i desetiletí. Na vypuštěném rybníce klíčí obvykle v půli dubna a během necelých 60 dní tráva plodí a potom hyne. "Jsou to rostliny, které mají velmi specifický způsob růstu a rozmnožování. Na Vysočině mají největší rozsah v celé České republice, proto jsou námi tak chráněny," řekl hejtman.

Obě nové památky mají skoro stejnou rozlohu, přes 12 hektarů. "V obou případech se jedná o evropsky významné lokality zařazené do Natura 2000," doplnila mluvčí kraje Jitka Svatošová. Kromě puchýřky jsou ceněné i kvůli výskytu kuňky ohnivé, silně ohroženého druhu žab. U Staropavlovského rybníka také roste vzácná masnice vodní.

Obě nově zřízené památky jsou na území Přírodního parku Bohdalovsko zabírajícího přes 6000 hektarů, který byl vyhlášen před 14 lety kvůli ochraně krajinného rázu Českomoravské vrchoviny v západní části okresu Žďár nad Sázavou.

Na území Kraje Vysočina je nyní 110 přírodních památek a 71 přírodních rezervací. O většinu těchto zvláště chráněných území se stará kraj. Zbývajících 35 spadá pod Správu CHKO Žďárské vrchy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů