Čtvrtek, 25. dubna 2024

Japonská zoologická zahrada se snaží vylepšit pověst švábům

Japonská zoologická zahrada se snaží vylepšit pověst švábům

Zoologická zahrada ve městě Jamaguči na západě Japonska se pustila do úkolu, který by odradil leckterou firmu specializující se na vztahy s veřejností. Chce totiž vylepšit pověst celosvětově neoblíbeného druhu hmyzu - švábů. Informovala o tom agentura AFP.

Na světě žije ohromujících - a podle převažujícího mínění odporných - 4000 druhů švábů. Tito tvorové dokážou přežít prakticky kdekoli, ale nejčastěji na ně narazí městští obyvatelé v temných kuchyňských koutech, anebo je uvidí prchat po podlaze, když v noci nečekaně rozsvítí.

Podle zaměstnanců zoologické zahrady ale mají švábi špatnou pověst nezaslouženě - ve skutečnosti odvádějí životně důležitou práci a jsou významným dílem potravního řetězce. Jakkoli to nezní příliš přitažlivě, švábi likvidují hnijící mršiny a uhynulé rostliny.

Proto zoo připravila expozici, která návštěvníkům představí asi 200 jedinců 15 různých druhů švábů. V rámci vzdělávacího programu si návštěvníci mohou vyzkoušet například běh proti švábům, aby si porovnali, kdo je rychlejší, a ti odvážnější si mohou na švába i sáhnout. Do ruky dostanou madagaskarský druh, který dorůstá až sedmi centimetrů délky a vyluzuje syčivé zvuky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů