Úterý, 19. března 2024

Uhelné elektrárny svět zavírá, my ne

Uhelné elektrárny svět zavírá, my ne

Spojené státy vedou tažení proti uhelným elektrárnám, zatímco obnovitelná energie nabírá na síle. Významným milníkem se stalo nedávné rozhodnutí o odstavení dvoustého uhelného zdroje za posledních šest let. Prognózy zároveň ukazují, že břidlicový boom je spíš epizodou. Do boje za čistý vzduch a soběstačné domácnosti naskočil Barack Obama a nemaje podporu kongresmanů pro antifosilní legislativu, využil svou pravomoc stanovovat limity znečištění. Značné části provozovatelů se totiž nevyplatí elektrárny rekonstruovat. Druhou stranu chce prezident posílit zákonem o "solární energii pro chudé".

"Uhelky" prožívají špatná léta i v Evropě. V Británii pod tlakem antifosilního zákona minulý rok uzavřeli elektrárny Ironbridge a Ferrybridge. Spotřeba uhlí na ostrovech je nižší než v roce 1850. V Německu se jedná o odstavení zdrojů, které dávají trojnásobek výkonu naší elektrárny Chvaletice, kvůli níž se hraje o severočeské limity těžby uhlí.

Proč prožívají uhelné elektrárny takový soumrak? Jednak zmíněné země berou vážně následky změny klimatu, jehož je uhlí hlavní příčinou. Má na svědomí i znečištěné ovzduší, které způsobuje plicní i srdeční choroby, zkracuje život a prodražuje zdravotní péči. Uhelné elektrárny přestaly být součástí rozvoje, naopak ho začaly brzdit. Znečištěním zabraňují růstu kvality života. A když jejich místo přebírají obnovitelné zdroje, znamená to i růst nové ekonomiky, zejména strojírenského průmyslu.

České uhelné elektrárny způsobují škody na zdraví a životním prostředí za 51 miliard korun ročně. Vyvážíme 17 TWh elektřiny, šest nejšpinavějších elektráren vyrobí 16 TWh. Podle schválené energetické koncepce mají růst obnovitelné zdroje a výroba z jádra. Proč ve spalování uhlí pokračujeme?

Obama má na své straně menšinu zákonodárců, Cameron vládne v zemi dovážející elektřinu a Merkelová vypíná jaderné reaktory. Bohuslav Sobotka tyto nevýhody nemá, a navíc stát vlastní většinu elektráren a každý kousek uhlí. Zavírání elektráren brání zájmy majitelů Pavla Tykače a Jana Dienstla. Ti vlastní jednu z šesti zmíněných přebytečných elektráren (Chvaletice) a pálí v ní většinu uhlí z velkolomu ČSA. Tykač dále těží na velkolomu Vršany a zásobuje další "vývozní" elektrárnu - ČEZ Počerady. ČEZ s uhlobarony obchoduje navzdory vládním plánům.

Proč však o státní energetické politice a výdajích na zdravotnictví rozhoduje ředitel ČEZ jako státem najatý manažer a k tomu majitelé neprůhledné firmy se sídlem v daňovém ráji? Vláda si musí udělat na dvorku pořádek a vzít si zpět svou pravomoc směřovat energetiku, tak jak to dělá vláda americká, britská nebo německá.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů