Čtvrtek, 28. března 2024

Na výkup pozemků se vzácnou přírodou chce stát dát 23 milionů Kč

Na výkup pozemků se vzácnou přírodou chce stát dát 23 milionů Kč

Stát opět začal vykupovat pozemky, které leží v chráněných územích. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) proto tento týden uvolnilo 23 milionů korun. Prodávat je mohou obce i soukromí vlastníci. Náměstek MŽP Vladimír Dolejský považuje za důležité, aby pozemky v prvních a druhých zónách s nejpřísnější ochranou přírody vlastnil stát a zlepšil tak péči o vzácnou přírodu. K takovému stavu se podle něj téměř došlo v Národním parku České Švýcarsko. Ne všude se však pozemků chtějí majitelé a obce zbavit, a to i přesto, že většinou nejsou hospodářsky využitelné.


Výkupy pozemků do vlastnictví státu ve zvláště chráněných územích začaly už v polovině 90. let. Peníze na ně dnes poskytuje Státní fond životního prostředí podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Prodat je státu mohou majitelé pozemků, které se nacházejí v národních parcích nebo dalších chráněných územích, od přírodních památek až po chráněné krajinné oblasti.

"Je to cesta k ucelenému státnímu vlastnictví pozemků ve vybraných zvláště chráněných územích. Umožňují tedy jednotný výkon práv a povinností, usnadňují realizaci managementu zvláště chráněných území a také eliminují důsledky omezení vlastnických práv," řekl ČTK Dolejský.

Jen loni vykoupil stát například v Krkonošském národním parku pozemky o rozloze téměř 1200 hektarů, v Podyjí téměř tisíc hektarů a v Národním parku Šumava 347 hektarů. Statistiku o objemu výkupů, které se už v minulosti uskutečnily, ministerstvo nemá. Výkup pozemku je podle Dolejského výsledkem často mnohaletého vyjednávání s původním vlastníkem.

Například Národní park Šumava se některé pozemky snaží zatím neúspěšně koupit už desítky let. "My bychom rádi koupili alespoň současné první zóny na pozemcích Obecních Lesů, například u Kašperských hor a u Volar. Jsou to většinou slatě, u Volar je to Malá niva. Víme, že na to, aby nám obce pozemky prodaly, není vhodná doba. Nechtějí se zbavovat majetku," připustil ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

Správy parků proto s vlastníky vyjednávají dlouhodobě. Většinou vykupují pozemky, které nepřinášejí hospodářský zisk. Stát nabízí podle Hubeného cenu nižší, než by si vlastníci představovali. Se státním podnikem Lesy ČR se pozemky bezúplatně převádějí.

Správa parku chce vykoupit i jiné lokality, většinou mokřady. Jde o pozemky, které majitel dostal v restituci, nemůže je obdělávat a přitom jsou přírodně hodnotné. Příkladem je území, na němž je slať Malý polec poblíž obce Stachy v okrese Prachatice, jež vlastní několik majitelů. Stát ji vykupuje postupně již 15 let.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů