Čtvrtek, 28. března 2024

Smogová situace v Česku zřejmě potrvá i v příštích dnech

Smogová situace v Česku zřejmě potrvá i v příštích dnech

Smogová situace v několika krajích v Česku zřejmě kvůli vedru potrvá i v příštích dnech. Nyní je vyhlášena v části Čech a na jižní Moravě kvůli ozonu. ČTK to řekl Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V neděli se sice v Čechách podle něj mírně ochladí, což by mohlo množství ozonu snížit, ale příští týden budou vedra opět v celé republice pokračovat.

Kvůli vysokým teplotám se v ovzduší zvýšila koncentrace takzvaného přízemního ozonu. Jedná se o zdraví škodlivou látku, která způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu. Smogová situace kvůli ozonu nyní platí až do odvolání v Praze a Středočeském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. Vyhlášena byla ve čtvrtek i v části Moravskoslezského kraje, kde ji ale již v pátek meteorologové odvolali.

V neděli bude možná díky poklesu teplot smogová situace podle Tomáše odvolána v Čechách. Teploty totiž v neděli poklesnou v Čechách ke třicítce, kdežto na Moravě a Slezsku budou dále dosahovat až 37 stupňů. I kdyby ale koncentrace ozonu v neděli poklesla, v příštím týdnu bude podle meteorologů smogová situace pokračovat, protože v celé republice mají teploty sahat ke 37 stupňům.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, ale i starší lidé a děti by se kvůli přízemnímu ozonu měli v krajích s vyhlášenou smogovou situací podle ČHMÚ odpoledne vyhnout venku větší fyzické zátěži. "U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení," sdělili meteorologové.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů