Čtvrtek, 28. března 2024

Prázdninové RozVerky Ekologického institutu Veronica

Prázdninové RozVerky Ekologického institutu Veronica

Letní škola přírodního zahradničení v Hostětíně

Pojďte s námi strávit konec léta v přírodní zahradě pasivního domu v Hostětíně! Letní škola přírodního zahradničení proběhne 7. - 10. září a zodpoví praktické otázky na to, jak hospodařit na zahradě v souladu s přírodou a bez chemie. A to všechno v malebných kulisách babího léta v podhůří Bílých Karpat! Těšit se můžete na včelaření, kompostování, využití plevelů v kuchyni. V rámci Letní školy společně pronikneme do zákonitostí přírodních zahrad, využití bylinkových záhonů nebo malých vodních děl v zahradě. Budeme si povídat o zakládání včelstev a péči o včely. Nahlédneme také do tajů využití plevelů v kuchyni a do principů ekologického ovocnářství!
Více informací naleznete zde.

Letní škola přírodního zahradničení v Hostětíně

Kdo může za sucho? Odpoví publikace Ochrana klimatu

Ekologický institut Veronica vydal nový učební text Ochrana klimatu, který je určen široké veřejnosti. Autorem textu RNDr. Jan Hollan z Ekologického institutu Veronica a Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Publikace Ochrana klimatu uvádí do kontextu mimo jiné i začátek masivní migrace ze zemí, jejichž úrodnost je vážně narušena člověkem způsobenou klimatickou změnou. Zejména nebývalé a vědci očekávané sucho má za následek pokles úrodnosti a tím i obyvatelnosti některých území.
Více informací naleznete zde.

Výroční zpráva 2014: Co se povedlo v roce 2014?

Centrum Veronica Hostětín získalo prestižní ocenění DestinaCZe roku v kategorii Cítit se jako doma od agentury CzechTourism. V přírodní zahradě Centra vznikly nové interaktivní prvky a vzdělávací akce zde navštívilo přes 7 700 návštěvníků. Na mezinárodním setkání sedmi ministrů Karpatské úmluvy byly prezentovány regionální výrobky se značkou Tradice Bílých Karpat. V brněnských ulicích jsme realizovali úspěšnou výstavu Umění vybírat, která odpovídala na otázky, jak ekologicky nakupovat. V režii Ekologického institutu Veronica proběhl také osmý ročník happeningu Hodina Země, který upozorňuje na problematiku změny klimatu a vyzývá k intenzivnější ochraně životního prostředí. V České republice Hodinu země podpořilo téměř devadesát obcí, desítk y firem a tisíce jednotlivců.
Děkujeme za Vaši přízeň v roce 2014!
Více informací naleznete zde.

Veronica v médiích

Zpravodajský server Aktuálně.cz uveřejnil rozhovor s ředitelkou Ekologického institutu Veronica Yvonnou Gaillyovou o (ne)environmentálním chování české veřejnosti. Řeč přišla i na hospodaření s dešťovou vodou v domácnostech a na zahradách, které v letošním horkém létě nabývá na stále větší důležitosti.


Znáte novou ředitelku Nadace Veronica Helenu Továrkovou? Na otázky, co v Nadaci Veronica plánuje v nejbližší době nebo kde bere inspiraci pro svou práci, odpovídala v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost.


Už jste byli nakupovat či darovat oblečení, nádobí nebo knihy v Nadačním obchodě na Svážné v Novém Lískovci či na Palackého třídě v Králově Poli? Na Palackého se zastavily autorky blogu Samé Dobré Věci, který je plný samých dobrých věcí v Brně. A je jasné, že zmínka o Nadačních obchodech nesmí chybět! Mrkněte, jak si blogerky užily nakupování v Nadačním obchodě Veronica na Palackého třídě v Králově Poli!

Evropská noc pro netopýry v Moravském krase

Zveme vás na již 19. Evropskou noc pro netopýry, která se letos koná v Kateřinské jeskyni v krásném prostředí Moravského krasu. Cílem akce je seznámení a podpora ochrany netopýrů nejen v České republice, ale i v celé Evropě.

Více informací naleznete zde.

Letní provoz Ekologické poradny Veronica

Od 29. června do konce srpna se na Vaši osobní návštěvu a telefonní konzultace na Panské 9 v Brně těšíme vždy v úterý a ve čtvrtek od 13 do 17 hodin, ve středu od 9 do 13 hodin. On-line jsme k dispozici i nadále 24 hodin denně. Každé úterý odpoledne od 15 do 17 hodin také funguje studánková poradna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů