Čtvrtek, 28. března 2024

ČR má v rámci EU nejpřísnější požadavky na kvalitu vod

ČR má v rámci EU nejpřísnější požadavky na kvalitu vod

Evropský účetní dvůr ve svém nejnovějším auditu potvrdil vodohospodářům sice známou, pro laickou veřejnost ale poněkud utajovanou skutečnost - totiž že v ČR jsou nejpřísněji stanovené limity na čistotu odpadních vod nad rámec požadavků EU.

Informoval o tom člen představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Ondřej Beneš na základě zprávy o naplňování požadavků ,,Směrnice EU o čištění městských odpadních vod".

Zpráva je dostupná na http://www.eca.europa.eu/cs/Pages/DocItem.aspx?did=32196.

Dokument konstatuje, že prostředky EU významně napomohly realizaci opatření k plnění požadavků ,,Směrnice", nicméně vlastní čerpání nebylo dostatečně efektivní a rychlé a realizované čistírny odpadních vod (ČOV) jsou ve více jak 1/3 naddimenzované. ,,Zcela zásadní i z pohledu současné revize nařízení vlády č. 61/2003 Sb. a v přímém rozporu s názorem Ministerstva životního prostředí je však hodnocení Evropského účetního dvora, který ve zprávě konstatoval, že požadavky na kvalitu čištěných odpadních vod jdou v ČR nad rámec povinných požadavků EU a jsou výrazně přísnější," zdůraznil Beneš.

Z hodnocení čtyř zemí působících ve spádové oblasti Dunaje (Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko) vyplývá, že zatímco v případě Rumunska nejsou národní legislativou stanoveny žádné limity na posuzování kvality odpadních vod nad rámec ,,Směrnice" EU, v Maďarsku a Slovensku jdou nad rámec EU limity pro organické i chemické zatížení odpadních vod u ČOV obsluhující méně než 2000 obyvatel. V ČR jdou však nad rámec limitů EU kromě těch, které navíc uplatňuje Maďarsko a Slovensko, také limity pro celkový fosfor, které se kromě menších ČOV pro méně než 2000 obyvatel týkají také větších ČOV do 10 000 obyvatel.

Zpráva Evropského účetního dvora navíc uvádí, že stočné, účtované domácnostem a průmyslovým podnikům, bylo u 89 % čistíren odpadních vod příliš nízké na to, aby umožnilo obnovu infrastruktury na konci její životnosti. Z toho plyne i zásadní doporučení na odstranění omezení růstu cen stočného v případě nutnosti krýt dostatečně náklady na investiční a provozní zajištění služby odkanalizování a čištění odpadních vod. V současnosti je v rámci ČR aplikováno nejčastěji doporučení limitní hodnoty sociálně přijatelného vodného a stočného na úrovni 2 % z průměrného příjmu rodiny - zpráva ale doporučuje 4 % hranici.

Zdroj: SOVAK ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů