Pátek, 29. března 2024

Nové turistické centrum Punkevních jeskyní zahájí provoz v září

Nové turistické centrum Punkevních jeskyní zahájí provoz v září

Nové turistické centrum Punkevních jeskyní v Moravském krasu zahájí provoz 5. září. Jde o moderní objekt z betonu a skla, který nechali postavit speleologové za 48 milionů korun. Do října bude ve zkušebním provozu. Do té doby bude upravený také okolní areál, řekl dnes ČTK vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Připomněl, že Punkevní jeskyně jsou nejvyhledávanější přírodní prostorou v ČR. Ročně do nich zavítá asi 200.000 turistů. Zájem o ně vzrůstá.

Tvůrci nové budovy, kterou se bude vcházet do podzemí, jsou architekti Gustav Křivinka a Aleš Burián. Vytvořili například brněnský AZ Tower, jenž je se svými 111 metry nejvyšší budovou v ČR. Stejně jako u tohoto a dalších projektů použili architekti i u budovy jeskyní nejmodernější řešení. Tím je objekt ve srovnání s ostatními turistickými centry u jeskyní v ČR výjimečný. Obvykle jsou totiž vyrobeny z přírodních materiálů.

Jeskyně budou od 31. srpna do 4. září uzavřeny kvůli stěhování speleologů, vybavení a obchodů do nové budovy a 5. září se opět otevřou. Stavební práce potrvají do října. Je ještě nutné strhnout objekt se starými záchodky a upravit okolí.

Dlouhá desetiletí plnila funkci turistického centra před Punkevními jeskyněmi přízemní budova stojící pod strmou skalní stěnou, z níž opadávaly kameny. Tento objekt byl stržen.

Místo něj vznikla nová budova. Punkevní jeskyně jsou vyhledávané turisty nejen kvůli bohaté krápníkové výzdobě. Jsou propojeny se dnem propasti Macochy a lákadlem je i jejich podzemní plavba v člunech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů