Pátek, 29. března 2024

MŽP dostane o 250 milionů navíc, které po MF požadoval Brabec

MŽP dostane o 250 milionů navíc, které po MF požadoval Brabec

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dostane pro rozpočet na příští rok o 250 milionů korun navíc. Ministr Richard Brabec (ANO) obhájil na ministerstvu financí své požadavky například na zvýšení peněz pro péči o krajinu nebo posílení České inspekce životního prostředí. Řekl to dnes po jednání se šéfem státní kasy Andrejem Babišem (ANO). Škrty nicméně ministerstvo neminou, budou ale menší. Jen na provozních nákladech MŽP ušetřilo podle Brabce už meziročně 100 milionů korun.

"Dá se říct, že odcházím spokojen. Znovu ale zdůrazňuji, že jsem nepřišel utrhnout nic ze státního rozpočtu navíc. Opravdu jsme výrazně ušetřili. Bavíme se o částce škrtů, kdy došlo k zásadnímu škrtu oproti loňskému roku a byly tam i škrtnuty deseti procenty prostředky, které se netýkaly provozních nákladů," uvedl ministr.

Jediné, co podle Brabce zůstává otevřené, je financování programu Nová zelená úsporám (NZÚ). V něm ale záleží na cenách emisních povolenek a kurzu koruny vůči euru. Ještě se tím bude zabývat vláda, řekl Brabec.

Program péče o krajinu obsahuje stovky opatření, mimo jiné i na prevenci sucha. Peníze navíc pomohou obnovit například mokřady, tůně a remízky. Využijí se také na záchranné stanice pro zvířata. Zvýšit rozpočet chce Brabec také Českému hydrometeorologickému ústavu kvůli zpřesnění předpovědní a výstražné služby. Ministerstvo by tedy mělo disponovat podobnou částkou jako letos. Letošní rozpočet činí 4,25 miliardy korun.
Ministerstvo dosáhlo už loni výrazných úspor, zejména na zajištění konzultačních, poradenských a právních služeb. Jejich skutečné čerpání ve výši 6,4 milionu korun bylo zhruba o 65 procent nižší než v roce 2013. Úřad například ukončil smlouvy s poradci za čtyři miliony korun. Loni resort také dočerpal z končícího Operačního programu Životní prostředí 13 miliard korun, v roce 2013 se z evropských dotací nevyčerpalo 7,5 miliard.

O rozpočtu dnes odpoledne s Babišem budou jednat i ministři spravedlnosti Robert Pelikán a dopravy Dan Ťok. Babiš po středečním jednání se zástupci ministerstev vnitra, pro místní rozvoj a obrany připustil, že kvůli vyšším požadavkům se patrně nemusí podařit dodržet plánovaný schodek 70 miliard korun.


Provozní výdaje aparátu MŽP (v Kč)

2012 2013 2014
Rozpočet 367 922 000 236 291 197236 291 197 282 497 659
Skutečnost 253 666 739 232 324 839232 324 839 193 432 286


Zdroj: MŽP


Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů