Úterý, 19. března 2024

Evropská komise schválila český program podpory biopaliv

Evropská komise schválila český program podpory biopaliv

Evropská komise schválila prodloužení programu státní podpory biopaliv v České republice do konce roku 2020. Komise dospěla k závěru, že česká podpora určitých biopaliv na základě unijních pravidel bude sledovat cíle EU v oblastech energetiky a životního prostředí, aniž by narušila konkurenci na jednotném trhu. Dnešní prodloužení plánu daňového zvýhodňování biopaliv se týká období od 1. července 2015 do 31. prosince 2020, uvedla Evropská komise v dnešním prohlášení.

Další víceletý plán na podporu biopaliv česká vláda schválila už před rokem.

Česká podpora biopaliv podle EK odpovídá unijním pravidlům státní podpory, zejména směrnicím, které se týkají ochrany životního prostředí a energetiky. Původně Evropská komise český program na podporu biopaliv schválila už v roce 2008.

Komise dnes konstatovala, že opatření přispěje k českým cílům ohledně obnovitelné energie a biopaliv k roku 2020. Podpora je prý omezena na udržitelná biopaliva, motivuje k využívání ekologičtějších paliv a je omezena na nejmenší nutnou míru tak, aby kompenzovala dodatečné náklady.

Český stát loni podpořil biopaliva rekordní částkou. Proti plánované sumě 1,643 miliardy korun poskytl finanční podporu formou daňového zvýhodnění ve výši 2,212 miliardy korun. Stát podporu poskytoval třeba prostřednictvím stoprocentní kompenzace spotřební daně u bionafty.

Více než 1,9 miliardy směřovalo na podporu čisté a směsné nafty s obsahem 30 procent metylesteru řepkového oleje. Meziročně podpora stoupla o 677 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů