Čtvrtek, 28. března 2024

Povodí Moravy se dohodlo s úřady na zvýšení kontrol odběratelů vody

Povodí Moravy se dohodlo s úřady na zvýšení kontrol odběratelů vody

Zvýšení a koordinace kontrol vodoprávních úřadů na dodržování manipulačních řádů a povolených odběrů - to bylo hlavní téma zasedání krizového technického štábu, které svolalo Povodí Moravy, s.p. 13. srpna. Kontroly se zaměří také na provozovatele malých vodních elektráren, kteří často porušují manipulační řád a berou více vody, než je povoleno.

BRNO: Státní podnik Povodí Moravy zaznamenává porušování manipulačních řádů provozovateli MVE na řece Moravě a Svitavě a proto požádal o intenzivnější kontroly ze strany příslušných orgánů. ,,Velice si vážíme spolupráce s Českou inspekcí životního prostření a vodoprávními úřady, kteří za v současné kritické situaci provádí kontroly dodržování manipulačních řádů pro odběry na malé vodní elektrárny, manipulací na rybnících a povolených odběrů povrchové vody," dodal generální ředitel Povodí Moravy, s.p. Jan Hodovský.

Z pohledu Českého hydrometeorologického ústavu byl červenec 2015 třetím nejteplejším měsícem od roku 1937. V současné době naše území postrádá 200 - 250 mm srážek, na 40 měřících stanicích už jsou dosaženy hranice sucha, hladiny vodních nádrží klesají a drobné vodní toky jsou téměř bez vody.

,,V této době si více než kdy jindy uvědomujeme význam vodních nádrží, které v době sucha nadlepšují průtoky v řekách. Pod vodními nádržemi je zachován biologický život a nejsou omezovány odběry povrchových vod. Proto už nyní zadáváme pět studií proveditelnosti na vodní díla - jsou to vodní dílo Skalička, Hanušovice, Rychtářov, Vlachovice a nově také Čučice - nádrž, která by měla posílit retenci vody v povodí jaderné elektrárny Dukovany," uzavřel Hodovský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů