Pátek, 29. března 2024

Ministr zemědělství Jurečka navýšil peníze pro leteckou službu určenou na hlídkování a hašení lesních požárů

Ministr zemědělství Jurečka navýšil peníze pro leteckou službu určenou na hlídkování a hašení lesních požárů

O více než dva miliony korun zvýšil ministr zemědělství Marian Jurečka příspěvek Ministerstvu vnitra na Leteckou službu Policie ČR. Tav rámci provozu svých vrtulníků dělá hlídkové popřípadě i hasební lety.Ochrana lesů před požáry není povinností Ministerstva zemědělství, ale vlastníků lesů nad 50 hektarů.Vzhledem k velkému suchu a zvýšenému riziku požárů MZepřispívána částečný provoz policejní letecké služby.

,,Vzhledem k současnému mimořádnému počasí, kvůli kterému extrémně vzrostlo nebezpečí vzniku lesních požárů, jsem zvýšil finanční příspěvek Letecké službě Policie České republiky. Částka 2 165500 korun z rozpočtu našeho ministerstva jdena dalších sto letových hodin této letecké služby. Ta je může využít jak na hlídkovou činnost, tak v případě potřeby na činnost spočívající v hašení lesních požárů," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Letecká služba PČR zajišťuje tzv. leteckou hasičskou službu na základě Dohody MZe a MV o spolupráci při hlídkové činnosti a hašení lesních požárů prováděných leteckou technikou na zhruba jedné třetině území ČR (viz příloha 1).V naléhavých a odůvodněných případech dělá hlídkovou činnost i mimo vymezené pracovní sektory.

V této souvislosti MZeupozorňuje vlastníky lesů na povinnost zajistit v souvislých lesních porostech o výměře nad 50 hektarů ochranu lesů před požáry, a to zejména přijetím opatření pro včasné zjištění požáru a proti jeho šíření. Právnické a podnikající fyzické osoby jsou také povinny vytvářet podmínky pro hašení požárů a pro záchranné práce, zejména udržovat volné příjezdové cesty, zajišťovat hlídkování a obstarávat a zabezpečovat potřebné hasební prostředky a požární techniku tak, jak to vyplývá z příslušných ustanovení zákona o požární ochraně.

Ministerstvo zemědělství apeluje na všechny návštěvníky a uživatele lesů, aby se v období zvýšeného až vysokého nebezpečí vzniku požáru chovali zodpovědně a vyvarovali se jak rozdělávání ohňů v lese i v jeho blízkosti, tak kouření.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů