Pátek, 29. března 2024

Ministr Brabec otevřel další Dům přírody, tentokrát v Moravském krasu

Ministr Brabec otevřel další Dům přírody, tentokrát v Moravském krasu

V pořadí již šesté návštěvnické středisko v síti Dům přírody, tentokrát v Moravském krasu, včera začalo sloužit veřejnosti. Pro návštěvníky jej otevřeli ministr životního prostředí Richard Brabec, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc a další hosté.

V moderní expozici se návštěvníci poutavou formou seznámí s historií vzniku krasové krajiny, osídlením v pravěku a vlivem člověka na její podobu. Hravá koláž jim přiblíží zdejší přírodu, film Říše zkamenělého času zachycuje v 3D formátu chráněnou krajinnou oblast ve čtyřech ročních obdobích. Celou expozici doplňují interaktivní prvky, krátké filmy, kvízy a animace. Milovníky map a informací určitě zaujme dotykový stůl, na kterém si mohou návštěvníci prohlížet základní a ortofoto mapy, historické mapy z 19. století, fotografie a informace o zajímavých místech v Moravském krasu [1].

stříhání

,,Návštěvníci se konečně dočkali nejen moderní expozice, ale i kvalitního zázemí. Ročně zde projde na čtvrt milionu turistů, kteří nyní mohou nejen poznávat taje jeskyní, ale seznámí se se zdejší jedinečnou přírodou a krajinou v mnohem širších souvislostech," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Připraveny jsou ekoprogramy pro školy a rodiny s dětmi, tematické terénní exkurze či přednášky. Turistům zde také poradí, jaká místa v krasu navštívit, jak si naplánovat výlet nebo kde se ubytovat. V malém obchůdku mohou nakoupit certifikované regionální produkty, průvodce, mapy a drobnosti k potěšení dětského návštěvníka. Pro rodiny s malými dětmi je připravená dětská herna s prolézačkou jeskyně s ukrytými tajemstvími dnešních i dávných jeskynních živočichů.

,,Cílem programu Dům přírody [2], který postupně realizuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, je vybudovat po vzoru jiných evropských států ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. Značka chráněné krajinné oblasti přitahuje turisty, kteří napomáhají šetrnému rozvoji místních obcí. Domy přírody, stejně třeba jako naučné stezky či ptačí pozorovatelny, pomohou návštěvníkům poznat zdejší přírodu, což je jeden z předpokladů její lepší ochrany," vysvětluje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Dům přírody Moravského krasu je vybudován na Skalním mlýnu a je tak přirozeným nástupištěm ke zdejším největším turistickým atrakcím - jeskyním Punkevním, Kateřinské a propasti Macoše. Jeho součástí je i informační středisko CHKO Moravský kras u propasti Macocha. Zdrojem financí byl Operační program Životní prostředí, SFŽP a MŽP [3]. Provozovateli jsou Dům přírody Moravského krasu, o. p. s., a Správa jeskyní ČR (informační středisko Macocha).

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů