Pátek, 29. března 2024

Brno nakoupí dalších 200 kompostérů, nabídne je za polovinu ceny

Brno nakoupí dalších 200 kompostérů, nabídne je za polovinu ceny

Brno nakoupí dalších 200 kompostérů, tentokrát s objemem 1000 litrů, které bude obyvatelům Brna nabízet za poloviční cenu, tedy za 1170 korun. Investice se městu vrátí do tří let, protože nemusí platit za spálení odpadu, kompostéry však mají mnohem delší životnost, řekl novinářům náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Město už pořizovalo kompostéry pro zájemce v předchozích letech. "Díky jednomu ušetří město ročně 500 korun, které musí dávat za spalování odpadu. Navíc místo spálení odpadu vznikne organické hnojivo, které se dostane zpátky do půdy," řekl Ander.

Snaha města o snižování objemu vyváženého bioodpadu vychází z pilotního projektu, který se uskutečnil v letech 2010 až 2012 v městské části Žebětín. "V první fázi jsme kupovali čtyřsetlitrové kompostéry, zájem byl však postupně o větší devítisetlitrové, které už jsou prodané. Nyní jde o kompostéry o objemu 1000 litrů typu Thermo-Star," popsal Ander.

Lidé, kteří mají o kompostér zájem, jej musí umístit v Brně a musí absolvovat školení v brněnské spalovně. Žádat lze na odboru životního prostředí.

Bioodpad, neboli organický odpad, se pomocí kompostéru přeměňuje na organické hnojivo. V Brně je také možné odvážet bioodpad do jednoho ze 37 sběrných dvorů a snahou vedení města je také nabízet postupně lidem nádoby na bioodpad, aby jej mohli třídit podobně jako plasty, sklo či papír.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů