Pátek, 29. března 2024

Pardubice jednají o koupi spalovny firmy AVE CZ v Rybitví

Pardubice jednají o koupi spalovny firmy AVE CZ v Rybitví

Město Pardubice jedná se společností AVE CZ o koupi odstavené spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Objekty by v budoucnu mohla zdemolovat a provozovat tam například kompostárnu. ČTK to dnes řekl primátor Martin Charvát (ANO). Společnost AVE CZ se od roku 2006 neúspěšně snaží spalovnu zmodernizovat a provozovat. Veřejnost i obce jsou proti.

"AVE CZ nám nabízí odprodej spalovny za podmínek, že se zdemoluje veškerá technologie. Je to pozemek určený k nakládání s odpady, mohou jej využívat Služby města Pardubice," řekl primátor.

Informaci dnes přinesl Český rozhlas Pardubice. Podle primátora obě strany zatím nehovořily o ceně majetku a konkrétněji ani o dalších podmínkách.

Transakcí se musejí zabývat pardubičtí radní i zastupitelé. Bude na nich, jak rozhodnou, dodal primátor. Jednatel firmy AVE CZ Roman Mužík uvedl, že možnost prodeje je v počáteční fázi, nicméně jej potvrdil. "Nechceme se vyjadřovat detailně, je to choulostivá věc," řekl Mužík.

Spalovnu v Rybitví provozovala od roku 1995 chemička Synthesia. Protože nebyla schopná dodržet emisní limity, o devět let později provozovna uzavřela. V roce 2006 areál koupila společnost AVE CZ, která chtěla za několik set milionů korun spalovnu zmodernizovat a spalovat až 20.000 tun nebezpečného odpadu ročně.

Odpor veřejnosti i obcí byl však natolik silný, že kvůli tomu nezískala kladný posudek vlivu na životní prostředí EIA. "Myslíme si, že v tomto sporu máme pravdu my," řekl Mužík. Firma před několika lety už jednala o prodeji svého majetku s hejtmanstvím. Kraj nabídku odkupu záhy odmítl.

"Ve hře jsou obě varianty, není definitivně rozhodnuto, kudy se vydáme," dodal Mužík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů