Pátek, 19. dubna 2024

Radnice Praha 4 chce na Spořilově zřízení nízkoemisní zóny

Radnice Praha 4 chce na Spořilově zřízení nízkoemisní zóny

Radnice Prahy 4 chce, aby na Spořilově vznikla nízkoemisní zóna, do které by směly vjet pouze vozy splňující kritéria na produkci emisí označená jako EURO 4. Shodli se na tom radní v rámci jednání o připomínkách k magistrátnímu návrhu zavedení zóny. ČTK to dnes sdělil mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Do konce srpna mohou jednotlivé radnice materiál připomínkovat. Zóna by měla podle návrhu být na území vymezeným zhruba městským okruhem a měla by fungovat od ledna 2017. Své připomínky už vznesly radnice Prahy 5 a 6.

"Chceme obyvatelům Spořilova, kteří trpí nadměrným hlukem a emisemi z nákladní dopravy, pomoci," uvedl starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ).

Spořilov chce radnice do materiálu zahrnout právě kvůli špatnému ovzduší, které způsobuje velké množství aut projíždějících po Spořilovské - jezdí tudy navíc kamiony ve směru od D1 k hradecké dálnici. Praha 4 požaduje zónu na území vymezeném Jihovýchodní VIII, Turkova, Spořilovská, 5. května, Jižní spojka, Na Chodovci, Choceradská a Senohrabská.

K magistrátnímu návrhu vznesla připomínky také radnice Prahy 6. Té vadí, že neřeší neexistenci severozápadní části Pražského okruhu a případných objížděk zóny. "Nelze opomenout vztah mezi objízdnými trasami a neexistencí okruhu. Zavedení zóny za takových okolností by znamenalo, že objízdnými trasami se stanou hustě obydlené městské třídy jako jsou například Jugoslávských partyzánů či Vítězné náměstí," uvedla radní Prahy 6 Petra Kolínská (SZ).

S rozsahem zavedení zóny nesouhlasí ani radnice Prahy 5. Ta požaduje, aby bylo území rozšířeno. "Předložený návrh nedostatečně chrání smíchovskou kotlinu před imisemi znečišťujících látek," píše se v usnesení radních. Praha 5 chce rozšířit rozsah území zóny až k ulicím Kukulova, Bucharova, Radlická, Dobříšská a dále v jižním směru k Barrandovskému mostu - podle magistrátního návrhu má být její hranicí městský okruh, který vede středem Smíchova.

Jednotlivé městské části se mohou k návrhu vyjadřovat do konce srpna. Magistrát následně jejich připomínky vyhodnotí a buď je zapracuje do koncepce nebo odmítne.

Zóna by měla platit na území vymezeném zhruba vnitřním městským okruhem. Vyznačena bude na vjezdu i výjezdu dopravními značkami a bude platit v celé vyznačené oblasti, žádná z ulic uvnitř nebude mít výjimku. Na dodržování vyhlášky by měli dohlížet policisté a strážníci. Ti budou moci udělit blokovou pokutu do 2000 korun

Vyhláška o jejím zřízení by podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) měla platit od ledna 2016. Samotná zóna by pak naplno fungovala po ročním překlenovacím období od ledna 2017.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů