Pátek, 29. března 2024

Brusel schválil vládě podporu biopaliv

Brusel schválil vládě podporu biopaliv

Firmy obchodující s biopalivy včetně koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše budou i v příštích pěti letech těžit z miliardových daňových úlev. Brusel schválil vládní plán na další podporu biopaliv první generace, jejichž hlavním producentem v Česku je právě Agrofert.

Jde přitom o jeden z velkých střetů zájmů šéfa hnutí ANO, jehož firma Preol vyrábí většinu biopaliv pro největšího tuzemského distributora pohonných hmot, státní firmu Čepro. "Dodržuji zákon, střet zájmů nahlásím a hlasovat nebudu," řekl k tomu Babiš. Poslanci jeho hnutí ANO ale pokračování daňových úlev podporují.
Sporný zákon vyvolal na jaře ostrou kritiku v Poslanecké sněmovně a jeho předkladatel ministr zemědělství Marian Jurečka raději odložil další debatu do doby, než bude mít razítko z Bruselu. Dočkal se až těsně před koncem sněmovních prázdnin. "Notifikace byla schválena," potvrdil Jurečka. Rozhodnutí Evropská komise zveřejní dnes, do té doby nechce ministr podrobnosti komentovat.

Žádné obstrukce
Jeho úřad už má informace, že komise dala sice k zákonu několik připomínek, všechny jsou ale více­méně technického rázu a změny oproti původnímu plánu vlády budou minimální. Ministerstvo bude muset například při výpočtu podpory zohlednit to, že biopaliva dotuje i nyní, přestože minulý dotační program skončil v červnu. Nové daňové úlevy mají do roku 2020 vyjít až na devět miliard korun.
Koalice počítá s tím, že připomínky Bruselu rychle zpracuje a zákon znovu předloží v prvním čtení už na zářijové sněmovní schůzi. "Jde o jeden z klíčových zákonů, které chceme projednat prioritně," uvedl předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák. Vládní strany s daňovými zákony spěchají kvůli tomu, že v říjnu jednání dolní komory zkomplikují opoziční obstrukce kvůli elektronické evidenci tržeb.

"Naše výhrady stále platí, jsme proti této podpoře biopaliv. Ale obstruovat to nebudeme," sdělil šéf klubu opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož Babišovy firmy díky zákonu vydělají až pět miliard korun.
"Je to lež. To není podpora pro výrobce, moje firmy z toho neprofitují," brání se Babiš. Daňová úleva je skutečně určena pro distributory a koncové spotřebitele. Výhody z ní ale plynou i výrobcům - kdyby bionafta nebyla dotována, dopravci by jí nekupovali zdaleka tolik. A Babišův Preol vyrobí přes sto tisíc tun příměsi ročně, což je zhruba polovina podílu na trhu.

Konkurenční návrh
Opozice kritizuje také to, že ministerstvo navrhovalo i nadále podporovat jen biopaliva první generace z řepky olejky, zatímco ostatní evropské státy zkouší i výrobu efektivnějších biopaliv druhé a třetí generace. "Předložím pozměňovací návrh, aby se podpora vztahovala i na modernější biopaliva," řekl místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN).

Některá biopaliva první generace byla dosud osvobozena od daní úplně, nyní se z nich snížená daň bude platit. Například směs motorové nafty s 30 procenty metylesteru řepky bude zdaněna spotřební daní 8415 Kč na 1000 litrů. Daň u normální motorové nafty je přitom 10 950 Kč na 1000 litrů.

9 miliard
korun může podle vládního návrhu dosáhnout daňová podpora biopaliv v příštích pěti letech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů