Úterý, 19. března 2024

Americká armáda pracuje na vývoji průlomové technologie solárních článků

Americká armáda pracuje na vývoji průlomové technologie solárních článků

Vědci americké armády, kteří působí v Americkém institutu pro letectví a raketový výzkum (AMRDEC), letos v červenci oznámili, že vyvinuli novou revoluční technologii flexibilních a velmi levných solárních článků. Tuto technologii si již AMRDEC nechal patentovat.

IMEC

Průlom ve výrobě solární elektřiny

Předností nové technologie solárních článků bude nejen vysoká účinnost, ale rovněž i malá hmotnost -články budou tisíckrát tenčí než běžně dostupné solární články v současnosti. Pro srovnání - průměrný list papíru je tlustý zhruba 100 000 nanometrů, zatímco články vyvinuté v AMRDEC měří několik stovek nanometrů.

O nové technologii solárních článků AMRDEC informoval Dr. Michael Scalora, který se na výzkumu podílí. Scalora prohlásil, že nové solární články budu představovat ,,průlom" ve výrobě solární elektřiny. Kromě malé hmotnosti nabídnou nové články i výhodu nízkých výrobních nákladů a velké flexibility

,,Flexibilní, odolný a výkonný zdroj čisté energie najde mnohem snáze uplatnění i na poli civilní techniky. Možnosti jsou neomezené, je to zásadní průlom," prohlásil Scalora.

Tandemové struktura polovodičů a zlata se stříbrem

Podle informací, které poskytl AMRDEC nová technologie umožní vkládat vrstvy zlata a stříbra mezi jednotlivé polovodiče. Tato nová tandemová struktura, která bude tvořena několika vrstvami, umožní nejen zmenšit tloušťku článků, ale také výrazně zvýší jejich účinnost při konverzi slunečního záření na elektřinu.

Výrobní proces nové technologie vyžaduje relativně malý objem potřebných drahých kovů (zlato a stříbro) při výrobě nového typu solárních článků. Podle AMRDEC proto bude samotný výrobní proces ve skutečnosti mnohem levnější, než u standardních křemíkových solárních článků. Jsou také odolnější a robustnější

Právě tradiční křemíkové články mají problém s poklesem výkonu s rostoucí teplotou. V důsledku přehřívání, tzn. absorpce velkého objemu infračerveného a ultrafialového záření nemůže být velké množství slunečního záření efektivně využito pro výrobu elektřiny.

Různé možnosti uplatnění

Nová technologii flexibilních článků podle AMRDEC najde uplatnění nejen na tradičních pozemních či střešních solárních elektrárnách, ale i v celé řadě jiných aplikací, například i v podobě tzv. Wearables.

Wearables jsou nová třída chytrých zařízení, které uživatelé nosí na svém těle. Mají podobu hodinek, náramků, mobilních zařízení nebo třeba šatů. Většinou se používají ke zlepšení ovládání mobilního telefonu, ale mohou fungovat i bez něj. Pokud s sebou máte chytrý telefon, zařízení s ním umí komunikovat a například chytré hodinky lze použít pro řízení přehrávání hudby, čtení zpráv a nebo ovládání telefonu.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů