Pátek, 19. dubna 2024

Za nelegální skládku v Rádle vyměřila ČIŽP pokutu 450.000 Kč

Za nelegální skládku v Rádle vyměřila ČIŽP pokutu 450.000 Kč

Pokutu 450.000 korun musí zaplatit firma FAMACHALA za nelegální skládku stavebního materiálu u Rádla na Jablonecku. Na pozemek o rozloze zhruba fotbalového hřiště navozili podle odhadů České inspekce životního prostředí (ČIŽP) od roku 2013 kolem 2000 tun materiálu, včetně nebezpečných stavebních odpadů s azbestem. ČTK o tom dnes informovala ředitelka Oblastního inspektorátu v Liberci Hana Kolářová.

Není to poprvé, co inspektoři ukládání stavební suti na tomto pozemku řeší, už v červenci vyměřili fyzické osobě pokutu 350.000 korun. O koho šlo, nemůže inspekce sdělit. "Tentokrát byla firma FAMACHALA navíc pokutována nejen za množství a vlastností ukládaných odpadů, ale zohlednili jsme i to, že přijímala odpady, aniž k tomu byla oprávněna, a nechávala si za to platit," vysvětlila Kolářová. Materiál obsahující azbest je navíc karcinogenní a nakládání s ním podléhá přísným pravidlům.

Roman Machala, který podle liberecké přílohy Mladé fronty Dnes (MfD) v Rádle provozuje velkou autodopravu a je největším místním podnikatelem, pokutu považuje za nespravedlivou a nemíní ji zaplatit. Podle něj inspektoři postupovali protiprávně. "Nebrali v potaz moje námitky, ani to, které firmy stav způsobily, a měli v dokumentech řadu nepřesností. Podám žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu," řekl deníku Machala a dodal: "Navíc je to jen dočasná skládka, odpad je určený k recyklaci." Podle něj se má v budoucnu v drtičce přeměnit na stavební materiál.

To ale podle Kolářové vůbec nepřichází v úvahu. "Je to nesmysl, samozřejmě stavební odpad by se recyklovat mohl, ale jen čistý a ne s azbestem. Bylo by před tím nutné ho vytřídit," zdůraznila ředitelka ČIŽP. Zpracování materiálu s azbestem v drtičce inspekce podle ní nepřipustí, bylo by to příliš nebezpečné. Inspekce bude podle Kolářové zahajovat řízení, v rámci kterého bude muset firma skládku legálně a ekologicky zlikvidovat. Materiál bude zřejmě muset uložit na zabezpečené skládce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů