Pátek, 29. března 2024

Náhrada škody způsobená povodní v r. 2013

Náhrada škody způsobená povodní v r. 2013

Dotaz:
Dobry den při povodních v roce 2013 došlo k pádu asi 40 stromů na moje stavby a v důsledku toho se vytvořila hráz přes potok a došlo následně k zatopení domu šicí dílny a klempířské dílny, prišel jsem o vozidla apod. Muj dotaz zpočíva v tom, obec jako vlastník pozemku se chce ze své povinnosti vyvléknout, ja si myslím pokud by tyto stromy, staří asi 80let, na strmém kopci nebyly, nebyla by tak velká škoda, nehledě na to, že stromy byly nakloněny na moje stavby a pozemek, kde došlo k pádu stromů na mé objekty, je veden na katastrálním uřadě jako trvalý travní porost, také na tomto kopci vede vysoké napětí. Jak mám postupovat s pojištovnou? Ta mi tvrdí, že dokud nedostane od obce dopis, že souhlasí, nemám nárok na nic. Prosím zda by nebylo možné mi napsat č. zákona, který o této problematice pojednává?

Odpověď:

Postup povodňových orgánů, ale také vlastníků nemovitostí, před/při/i po povodní upravuje zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů (Hlava IX). Povinnosti vlastníků nemovitostí, tedy ve Vašem případě, obce, upravuje § 85 vodního zákona. Vlastník nemovitosti je podle tohoto ustanovení mimo jiné povinen za "b) provádět ve spolupráci s povodňovými orgány povodňové prohlídky, zejména prověřují stav objektů v záplavovém území z hlediska možného ovlivnění odtokových podmínek za povodně a možného odplavení staveb, jejich částí a movitých věcí,", a za "c) na příkaz povodňového orgánu odstranit své předměty a zařízení, které mohou způsobit zhoršení odtokových poměrů nebo ucpání koryta níže po toku,". Ze zaslaných informací nelze dovodit, zda byly tyto povinnosti splněny, resp. zda byl či nebyl příkaz podle písmene c) vydán, nemůžeme se tedy v tomto ohledu konkrétněji vyjádřit.

Požadavek pojišťovny na souhlas obce nemůžeme bohužel vyhodnotit, neboť neznáme podmínky obsažené ve Vaší smlouvě s pojišťovnou, ani pojistná pravidla konkrétní pojišťovny.

Autor: Mgr. Veronika Vytejčková

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů