Pátek, 29. března 2024

Průzkum: 70 % Čechů odmítá bourání obcí kvůli uhlí. Tisíce z nich chtějí bránit Horní Jiřetín

Průzkum: 70 % Čechů odmítá bourání obcí kvůli uhlí. Tisíce z nich chtějí bránit Horní Jiřetín

S bouráním obcí kvůli těžbě uhlí nesouhlasí přes 70 % lidí v Česku. Opačný názor má jen necelých 14 % dotázaných. Dokazuje to dnes zveřejněný průzkum společnosti pro průzkum veřejného mínění Ipsos. [1] Více než tři tisíce lidí se navíc prostřednictvím výzvy "Limity jsme my" zavázaly obyvatelům Horního Jiřetína a Černic, že v případě prolomení limitů přijedou jejich domovy nenásilně bránit. [2] Existence obou sídel je ohrožena rozšiřováním povrchového velkolomu ČSA, jehož vlastníky jsou Pavel Tykač, Jan Dienstl a Tomáš Fohler.

Přes polovinu lidí v Česku (55 %) si myslí, že by územní ekologické limity těžby měly být zachovány všude. Dalších 16 % si myslí, že by limity měly zůstat pouze tam, kde chrání obce, a dalších 11 % nechce prolamovat limity tam, kde chrání přírodu. Jen 7 procent si myslí, že by měly být limity zrušeny všude.

Případné obnovení možnosti vyvlastnit soukromé domy a pozemky pro potřeby těžby uhlí zcela odmítla více než polovina respondentů. Dalších 28 % si pak myslí, že vyvlastňování by mělo být obnoveno, ale mělo by se vztahovat jen na nezastavěné pozemky, nikoliv však domy.

Přes tři tisíce lidí se do dnešního dne připojilo k výzvě "Limity jsme my". Její signatáři se zavazují, že nebudou volit politiky, kteří by prolomení limitů připustili, a pokud by došlo na bourání Horního Jiřetína a Černic, přijedou jej nenásilně bránit. Každý obyvatel Horního Jiřetína by tak měl po boku více než jednoho dalšího obránce města. Výzvu podepsali mimo jiné i zpěvačka Marta Kubišová, herec Arnošt Goldflam či režisér Břetislav Rychlík.

Organizátoři výzvy dnes seznamy dosavadních petentů odevzdají předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi a místopředsedovi vlády Andreji Babišovi. Sbírání podpisů bude ovšem pokračovat i nadále, a to v tištěné i on-line verzi. [3]

Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, uvedl: "Některé politiky to možná překvapí, ale většina národa odmítá jakékoliv prolomení limitů těžby. Tedy nejen v případě velkolomu ČSA, jehož rozšíření by smazalo z mapy Horní Jiřetín a Černice, ale i v případě velkolomu Bílina, kde jde "pouze" o devastaci krajiny a přiblížení dolu pod okna místních lidí. Doufáme proto, že ministři se při rozhodování o limitech postaví k lidu čelem a k uhlobaronům zády."

Vladimír Buřt, starosta Horního Jiřetína, řekl: ,,Dlouhodobá podpora veřejnosti je jedním z důležitých faktorů, díky kterým limity těžby stále existují. Nesmírně si jí proto vážíme. Současně bych chtěl poděkovat za odvahu a za ochotu přijet bránit naše město všem, kteří podepsali výzvu Limity jsme my! I když věřím, že jejich pomoc nebudeme nikdy potřebovat."

Josef Patočka z iniciativy "Limity jsme my!" řekl: ,,Bourání obcí kvůli těžbě odmítá více než 70 procent lidí. O jak silné přesvědčení se jedná, dokazuje i počet podpisů pod naší výzvou: veřejný slib bránit domovy místních lidí před postupujícími velkorypadly již podepsalo více občanů, než kolik mají ohrožené obce obyvatel. Horní Jiřetín ani Černice Tykačovi nedáme."

Arnošt Janeček z agentury Ipsos řekl: "V porovnání se stejným výzkumem z února 2014 se výsledky příliš neliší. Celkově trochu ubylo nerozhodnutých respondentů, kteří se nakonec víceméně rovnoměrně přiklonili k některé z možností, ale názory ve společnosti na téma limitů těžby lze považovat za konstantní."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů