Pátek, 19. dubna 2024

Zkapalněný plyn dobývá nové trhy. Evropa je zatím stranou

Zkapalněný plyn dobývá nové trhy. Evropa je zatím stranou

Svět zkapalňuje zemní plyn ve velkém objemu teprve od počátku nynějšího století. Jde o palivo, které má i z ekologických důvodů velkou budoucnost. Jeho klíčovým odbytištěm je zatím Asie. Jenom Japonsko odebírá zhruba třetinu exportovaného paliva.

Evropa zkapalněnému zemnímu plynu (ve zkratce LNG) ještě na chuť nepřišla. Jeho dovoz do EU v období 2011-2014 klesl zhruba o pětinu. Tankerům přivážejícím zkapalněné palivo hlavně z Kataru a Alžírska totiž konkurují státem podporované obnovitelné zdroje energie. Kromě toho začalo evropské elektrárenství více spalovat levné uhlí.

Dovoz LNG do Evropské unie a Turecka během letošního ledna až srpna sice meziročně stoupl o 4,3 procenta na 26,1 milionu tun, uvádí společnost Genscape. Starý kontinent přesto zůstává z globálního pohledu okrajovým trhem. A pokud se naplní předpověď společnosti Bloomberg New Energy Finance, která v roce 2020 počítá s evropským dovozem kolem 40 milionů tun, tak jím i zůstane. Jenom Japonsko, největší spotřebitel LNG, už nyní odebírá více než dvakrát tolik.
"Evropská unie se v dohledné budoucnosti nezbaví závislosti na ruském plynu, i když LNG pro ni představuje velice důležitou perspektivní alternativu," poznamenává Miguel Arias Canete, bruselský komisař pro energetiku a ochranu klimatu.

Ale Evropa nejprve musí postavit nové přístavní terminály schopné LNG přijímat a opětovně převést na plynné skupenství. A to si vyžádá obrovské investice nejen do této infrastruktury, ale také do stavby dalších speciálních tankerů. Loni jich ve světě přibylo osmadvacet na celkových 373 plavidel.
Zájem o LNG ve světě, hlavně v Asii, v minulých letech rychle rostl. Počet zemí, které ho dovážejí, se od roku 2000 ztrojnásobil na devětadvacet. Tou poslední se koncem minulého roku stala Litva, jež uvedla do provozu terminál v přístavu Klajpeda. Počet dovozců letos rozšíří další čtyři země - Jordánsko, Egypt, Pákistán a Polsko, které staví obrovský přístavní terminál ve Svinoústí. Jde o jednu z největších investic do polské energetiky, jež umožní také reexport tohoto cenného paliva.

"Věříme, že zkapalněný zemní plyn má před sebou velkou budoucnost," uvádí v německém listu Handelsblatt Maarten Wetselaar, který ve společnosti Shell odpovídá za LNG byznys. Zkapalněný zemní plyn se nyní podílí na celosvětovém trhu s plynem přibližně desetinou. Kolem roku 2020 by to mohla být pětina.

Nabídku na světovém trhu s LNG v dohledné době nejvíce ovlivní Spojené státy, od jejichž břehů by měl v nejbližších měsících odrazit první exportní tanker. Zkapalněný plyn se letos stane druhou nejvíce obchodovanou fyzickou komoditou namísto železné rudy, uvádí banka Goldman Sachs. Hodnota obchodu s LNG by podle ní letos mohla dosáhnout 120 miliard dolarů. Větší už je jenom trh s ropou.

NEJVĚTŠÍ VÝVOZCI LNG (V MIL. TUN ZA ROK 2014)
Katar 76,8

Malajsie 25,1

Austrálie 23,3

Nigérie 19,4

Indonésie 16,0

NEJVĚTŠÍ DOVOZCI LNG (V MIL. TUN ZA ROK 2014)
Japonsko 88,9

J. Korea 38

Čína 20

Indie 15

Tchaj-wan 13,6

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů