Sobota, 20. dubna 2024

Vedoucí reaktorového bloku ETE přednáší studentům o energetice už po tisící

Vedoucí reaktorového bloku ETE přednáší studentům o energetice už po tisící

Vedoucí 2. reaktorového bloku jaderné elektrárny Temelín Ing. Václav Havlíček není jen profesionálem, který své prestižní zaměstnání považuje za životní poslání. Ve volném čase pracuje i jako lektor osvětových besed pro mládež ,,Energie - budoucnost lidstva", které probíhají na základních a středních školách v celé České republice už 15 let. Dne 21. září 2015 od 10:00 povede Václav Havlíček svou jubilejní 1000. besedu na Vyšší odborné škole a Střední škole v Českých Budějovicích.

O energetice v ekonomických, ekologických, sociálních a geopolitických souvislostech přednáší Ing. Havlíček na této škole pravidelně. Nad tématy jako jsou energetické zdroje a možnosti jejich využití, technická řešení výroby energie, energetika a udržitelný rozvoj nebo spotřeba elektřiny se sejde se studenty a studentkami 1. ročníků SŠ. Ti si budou moci doplnit znalosti z fyziky, chemie i dalších předmětů. Možnost diskutovat s expertem pomáhá mladým lidem uvědomit si závažnost problému, který se týká jejich budoucnosti, a také je motivujek volbě technického povolání. Jak Ing. Havlíček s potěšením přiznává, za dobu svého lektorování už získal pro práci v energetice následovníky.

Populární projekt besed ,,Energie - budoucnost lidstva" je součástí vzdělávacího programu ČEZ, a.s. Běží nepřetržitě od roku 2000 a organizačně ho zajišťuje Agentura J.L.M. Začátkem letošního Roku průmyslu a technického vzdělávání překročil celkový počet besed číslo 5000. Doposud se jich zúčastnilo 196 300 chlapců a děvčat ve věku od 14 do 19 let. V roce 2013 byl projekt ohodnocen Mezinárodní atomovou agenturou MAAE jako příklad dobré praxe v oblasti osvěty a vzdělávání a doporučen k následování všem členským zemím. Ing. Václav Havlíček je nejaktivnějším členem týmu odborných lektorů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů