Úterý, 19. března 2024

Okolí kanceláří je veřejným místem

Okolí kanceláří je veřejným místem

V Česku za posledních pár let vzniklo několik kancelářských komplexů s prostranstvími, jež lidem nabízejí odpočinek, občerstvení a navíc využívají ekologii ve svůj prospěch.
Architekti už více myslí na lidi, kteří se v dané lokalitě pohybují, a tak vznikají nové městské čtvrti otevřené široké veřejnosti.

Během polední přestávky na oběd si muži v oblecích i ženy na podpatcích zouvají boty. Berou je do rukou a jen tak se prochází po trávníku, jiní si sedají a jedí. Odpočívají. Za pár minut se z nich opět stanou výkonní zaměstnanci a vrátí se zpět do práce. Dnes už naprosto běžný obrázek trávení volného času zaměstnanců pracujících v kancelářských budovách dokazuje, jak jsou pro lidi důležitá místa před ohromnými betonovými a skleněnými komplexy. Právě tady totiž čerpají energii pro další práci.

"Lidé se cítí dobře všude tam, kde je harmonické, bezpečné prostředí. K tomu pochopitelně přispívá i vegetace a vodní prvky. Nicméně jejich použití by mělo mít svůj důvod, nemělo by být samoúčelné," říká krajinná architektka Markéta Veličková, podle níž lidé velmi oceňují místa, kde mohou vnímat slunce, vůni, déšť.

Stromy, voda a sochy proto stále více zaplňují prostředí před office centry a stávají se kontrastem pro psychicky náročnou práci uvnitř. "Nelze zcela oddělit budovu od prostoru, který ji obklopuje. Už Baťovy továrny byly koncipovány s restauracemi, kinem, společenskými domy, obchody, aby se zaměstnanci cítili dobře jak v pracovním procesu, v krátkých přestávkách na oběd, tak i mimo něj," popisuje architektka.

Nová čtvrť

"Trendem je nová urbanita, tedy městskost. Obtížně se pronajme prostor někde na louce mimo město a podobně už ztrácejí na atraktivitě kanceláře v historickém centru Prahy, protože se pomalu proměnilo v turistickou destinaci, odkud vymizel běžný život," vysvětluje architekt Pavel Hnilička. Developeři a architekti tak vytvářejí zcela nové čtvrti a části měst, které využívají i lidé mimo kanceláře. "Za zmínku stojí Karlín nebo Smíchov, které jsou skutečným městem, a ne turistickou atrakcí," upozorňuje architekt Hnilička.

Zdaleka nejvíc ale městskou část zřejmě změnilo BB Centrum v Praze 4. Kromě kanceláří tady jsou také obchody, společenské a kulturní centrum, mateřská i základní škola nebo velké množství restaurací. Svá sídla tu má více než třicet společností, mimo jiné například Skupina ČEZ, Microsoft, O2, Aramark či Huawei. "Asi nejvíce zaujme Baarův park s velkou vodní fontánou v severní části BB Centra," říká Vendula Malochová, marketingová manažerka Passerinvest Group, developera tohoto projektu. Na ploše jednoho hektaru je vystavěna rekreační zóna s lavičkami či multifunkční dětské hřiště. V obou parcích a celém areálu BB Centra je množství stromů, keřů, fontány a kolem budovy Delta developer staví umělé říční koryto. To využívá zachycovanou dešťovou vodu pro navazující zelený koridor.

Ekologie jako forma úspory

Téměř všechny velké kancelářské budovy postavené během posledních let se chlubí nějakým ekologickým certifikátem. Ty hodnotí jejich spotřebu energií, pitné vody či použití stavebních materiálů při výstavbě. A právě ekologie je aktuálně jedním z největších témat budov i okolního prostoru. "V rámci budovy směřují trendy k zeleným střechám nebo terasám přístupným zaměstnancům, aby v tomto prostředí mohli nejen relaxovat, ale případně i pracovat," přibližuje Jana Dolejšová, manažerka pro rozvoj ve společnosti HB Reavis, jež stojí třeba za projektem pražského Metronomu.

"Snažíme se prosazovat tzv. low impact development, který nahrazuje tradiční řešení infrastruktury systémy využívajícími biotopy, které jsou ekologické, estetické a kupodivu i ekonomické," uvádí Jakub Cigler, zakladatel a ředitel architektonického studia Cigler Marani Architects. To se může pochlubit mimo jiné ceněnými projekty jako The Park na Chodově, Florentinum poblíž Florence či Quadrio ve Spálené.

Ovoce a káva mezi prací

Moderní stavby vytváří nový veřejný prostor, který vedle zaměstnanců oceňují i obchodníci. Mezi nejběžnější nájemce office center patří restaurace, hodně vidět je v posledním roce koncept čerstvého jídla a džusů značky Ugo. Své místo si našel rovněž prodejce kávy Starbucks. "Kancelářská centra zapadají do našeho konceptu vytvářet takzvané třetí místo mezi domovem a prací. Zákazníci si tak mohou u nás na chvíli od práce odpočinout nebo naopak mohou načerpat novou inspiraci pro své pracovní úkoly," říká regionální ředitel Starbucksu pro Českou republiku a Maďarsko Brian Aherne.

8,8
Tolik hektarů má rozlohu víceúčelový areál The Park z roku 2011.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů