Sobota, 20. dubna 2024

Firma dostala vysokou pokutu za zavážení lokality v Mikulovicích

Firma dostala vysokou pokutu za zavážení lokality v Mikulovicích

Společnost Skládka Elzet dostala pokutu 1,5 milionu za příliš rozsáhlé zavážení vodní plochy v bývalé cihelně Blato u Mikulovic. V lokalitě se vyskytuje šest zvláště chráněných živočišných druhů. Sankci po odvolání firmy potvrdilo ministerstvo životního prostředí, sdělila ČTK zástupkyně tiskové mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Jandová.

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložili pokutu za neplnění výjimky ze základních podmínek ochrany zvláště chráněných živočichů, kterou ministerstvo povolilo. Výjimka stanovovala, kdy a kam v areálu bývalé cihelny může firma odpad navážet. Společnost však zavezla větší území, navíc nedodržela podmínku, že kvůli rozmnožování chráněných obojživelníků může odpad ukládat jen od poloviny srpna do poloviny října.

Z původní vodní plochy po letech skládkování zůstala jen malá část. Výška navážky dosahuje několika metrů. Lokalitu navíc již v polovině minulého desetiletí zčásti poničila výstavba přeložky silnice I/37 z Pardubic do Chrudimi. "Inspekce bude i nadále kontrolovat dodržování podmínek a v případě dalšího zjištění zavážení zbývající vodní plochy v rozporu s předpisy může udělit i opakovanou pokutu," uvedla Jandová. Kontroly může provádět i stavební úřad pardubického magistrátu.

ČIŽP se skládkou Blato zabývala v minulosti mnohokrát, ale provozovateli skládky se vždy podařilo sankcím za porušení předpisů na ochranu přírody vyhnout. Před lety stál jednatel firmy Luděk Zahradník kvůli obžalobě z vyhubení tří druhů chráněných živočichů i před soudem, po několika odvoláních byl nakonec v roce 2009 obvinění zproštěn.

Firma Skládka Elzet se již delší dobu snaží dosáhnout změkčení podmínek ministerské výjimky. Krajský úřad, který je k tomu kompetentní, zatím rozhodnutí nevydal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů