Pátek, 29. března 2024

Lesnická knihovna ukazuje, že věda není žádná nuda

Nedílnou součástí Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., je odborná lesnická a myslivecká knihovna, která svůj bohatý knižní fond buduje již od vzniku samostatné instituce.

Lesnická knihovna ukazuje, že věda není žádná nuda

Pro své čtenáře je otevřena na dvou místech - ve Strnadech a v Opočně. Dohromady čítá okolo 50 tisíců svazků naučné literatury z celého světa. Jejích služeb využívají například studenti středních a vysokých škol, lidé z řad odborné lesnické veřejnosti - vlastníci lesa a lesníci, dále vědečtí pracovníci, zaměstnanci státní správy apod. Knihovna se snaží neotřelou formou představit veřejnosti vědu a výzkum z různých úhlů pohledu. Pořádá například veřejná čtení nebo exkurze.

Vědecká knihovna VÚLHM je jedinou specializovanou knihovnou pro oblast lesního hospodářství a myslivosti v České republice. Základním kamenem knihovny je bohatý fond odborných tuzemských i zahraničních periodik. Časopisy jsou mezi odbornou veřejností velmi žádané. Knihovna poskytuje jak prezenční a absenční výpůjčky, tak na požádání rozesílá kopie článků. Ve fondu ve Strnadech je k dispozici 1200 titulů ve 14 tisících ročnících.

V současné době knihovna odebírá přes 80 titulů periodik zcelého světa (např. AFZ/Der Wald, Allgemeine Forst undJagdzeitung, Forest Science, ScandinavianJournalofForestResearch, SchweizerischeZeitschriftfürForstwessenatd.), vněkterých případech je knihovna jediným nabyvatelem titulu v Čechách. Návštěvníkům knihovny je k dispozici také bohatá kolekce českých časopiseckých pramenů, od nejznámější již 94 let vycházející Lesnické práce, přes Rozmarův Háj a meziválečný Československý les, až po vědecké Zprávy lesnického výzkumu vydávané VÚLHM již 60 let.

Knihovna má také přístup do on-line verzí některých časopisů, a to jak českých, tak zahraničních.Čtenářům slouží k vyhledávání titulů on-line katalogy s průběžně aktualizovanými a doplňovanými údaji o knihovním fondu.K dohledání jsou zde rovněž závěrečné zprávy zaměstnanců VÚLHM nebo analytické popisy článků z výzkumných, lesnických a mysliveckých periodik.

dětem


Mezi hlavní úkoly vědecké knihovny VÚLHM patří rozšiřování a uchování bohatého knižního i časopiseckého fondu dalším generacím a poskytování komplexních knihovnických ainfor- mačních služeb. Některé publikace nelze najít v žádné jiné knihovně v České republice. Knihovna disponuje fondem od starých tisků z 18. století přes meziválečnou literaturu až po nejnovější monografie, DVD nosiče a elektronické databáze.

Plnohodnotné informační zázemí knihovna nabízí také v podobě elektronických informačních zdrojů, které slouží např. pro zpracovávání rešerší. Vedle známějších multioborově zaměřených zdrojů jako SpringerLink nebo Web of Science, jsou v nabídce knihovny specializované zemědělské databáze z produkce CABI nebo ProQuest zachycující světovou lesnickou literaturu. Knihovna je tematicky zaměřena na lesnictví, lesní hospodářství, myslivost, ochranu lesa, ekologii, entomologii, vodní hospodářství nebo pedologii. Opočenské pracoviště nabízí doplňkově i regionální odbornou literaturu vztahující se k blízkým horám a související s problematikou pěstování lesa.

Díky spolupráci s tuzemskými i zahraničními institucemi podobného zaměření získává knihovna důležité zdroje informací. Jde většinou o periodika, která knihovna získává buď výměnou, nebo darem. Knihovna VÚLHM aktivně využívá systém meziknihovní výpůjční služby a spolupracuje s řadou dalších knihoven v České republice. V rámci projektu ,,Ptejte se knihovny" spolupracuje s Národní knihovnou. Zapojené knihovny do tohoto projektu odpovídají na internetových stránkách na dotazy z různých oborů. Uživatelé mohou své dotazy klást prostřednictvím jednoduchého formuláře. Knihovna VÚLHM odpovídá na dotazy z oblasti lesnictví.

Nejen tímto způsobem se snaží knihovna VÚLHM o přinášení informací z vědy a výzkumu široké veřejnosti. Letos například uspořádala pro děti z mateřské školy v rámci Týdne lesů čtení z knihy ,,Dědeček lesník vypráví dětem". Podílí se také na pořádání nejrůznějších exkurzí a seminářů.

Pro zajímavost: Nejdelší ucelenou řadou je SchweizerischeZeitschriftfürdasForstwesen - od roku 1897 do roku 2014 nebyl vynechán jediný ročník. Nejstarší exemplář tohoto časopisu je z roku 1876. Celkově vlastní knihovna VÚLHM 136 ročníků tohoto titulu. Nejstarším časopisem ve fondu je ForstlicheBlatterfürWurtemberg (ve fondu roky 1828 - 1831). Následuje Allgemeine Forst- undJagdzeitung (od r. 1837. Ačkoliv řada ročníků je přerušovaná, ve fondu máme 149 ročníků tohoto časopisu.) Od roku 1956 odebírá naše knihovna tento časopis nepřetržitě.

Nejstarší knihy se týkají myslivosti a lovectví, (např. kniha z roku 1746: Jägerpractica oder der wohlgeübteunderfahrneJäger od Heinricha Wilhelma Döbelse) nebo lesnictví, dřevařství, semenářství (Johann GottliebBeckmann: GegründeteVersucheundErfahrungen von der zuunsernZeitenHöchstnöthigenHolzsaat, zumallgemeinenBesten, Chemnitz, 1758).

Odkazy:

On-line katalog knihovny ve Strnadech: http://www.vulhm.cz/katalog,a VS Opočno:http://knihovna.vulhmop.cz

Informace o knihovně:http://www.vulhm.cz/knihovnicke_sluzby

Služba Ptejte se knihovny:http://www.ptejteseknihovny.cz, e-mail: ptejteseknihovny@vulhm.cz

Souborný katalog České republiky:http://www.caslin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů