Čtvrtek, 18. dubna 2024

Státní Lesy ČR vykázaly do konce července zisk 4,4 miliardy korun

Státní Lesy ČR vykázaly do konce července zisk 4,4 miliardy korun

Lesy České republiky letos utržily 7,57 miliardy korun.
Za celý rok firma čeká zisk na úrovni pěti miliard korun a tržby přes 11 miliard.
Státní podnik nyní vyhodnocuje třímiliardový tendr, jehož předběžným vítězem je Uniles ze skupiny Agrofert.

Státní podnik Lesy České republiky za prvních sedm měsíců letošního roku vytvořil hrubý zisk 4,397 miliardy korun. V porovnání s koncem června to je zvýšení asi o 390 milionů korun. Za vlastní výrobky a služby Lesy ČR za leden až červenec letošního roku utržily 7,57 miliardy korun, těžba činila 4,56 milionu metrů krychlových dřeva. O průběžném výsledku hospodaření podnik informoval na svém webu. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Podnik nyní vyhodnocuje pětiletý tendr na lesnické práce 2016+ v hodnotě kolem tří miliard korun. Firmy v tendru nabídly za dříví méně peněz než loni v tendru 2015+. Pro podnik by to podle odhadů mohlo v příštích letech znamenat roční snížení tržeb a zisku asi o 175 milionů korun.

Předběžným vítězem tendru je společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Firma podala nejlepší cenovou nabídku na 12 z 57 soutěžených jednotek, a má tak šanci získat 12 kontraktů. Za Unilesem se se sedmi nejlepšími nabídkami umístila Kloboucká lesní. Pět jednotek by mohla získat firma Progles a po čtyřech firmy Aclesia a LST.

Za celý letošní rok Lesy ČR předpokládají hrubý zisk na úrovni 5,04 miliardy korun. Tržby za vlastní výrobky a služby by měly letos dosáhnout 11,27 miliardy korun. Předpokládaná těžba je vyčíslena na 7,67 milionu metrů krychlových dříví.

Loni Lesy ČR zvedly čistý zisk o 70 procent na dosud nejvyšších 6,8 miliardy korun z předloňských 3,99 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo mimořádné rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun. Hrubý zisk podniku loni vzrostl na 7,96 miliardy korun z předchozích 4,96 miliardy korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů