Pátek, 29. března 2024

V Polabí se objevil šakal, zachytila jej fotopast

V Polabí se objevil šakal, zachytila jej fotopast

V Polabí se objevil šakal obecný, v červenci jej zachytila fotopast. Zatím není zřejmé, zda jde o jedno zvíře, nebo několik jedinců. Uvedl to na webu časopis Vesmír, podle kterého živého šakala v Čechách dosud nikdo nespatřil. Zprávy o výskytu šakala v Česku se dříve objevovaly, šlo však o nedoložená pozorování.

Zachytit šakala pomocí fotopasti se podařilo studentce Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Kláře Pyškové náhodně, její projekt se zaměřoval na výzkum všech druhů šelem v Polabí. Pozorování podle ní svědčí o tom, že tudy šakal jen neprochází, že se tu nejspíš usadil.

Do budoucna lze podle Pyškové očekávat, že se budou utvářet stabilní šakalí populace, případně se budou zvětšovat. "Zatím se šakal ze svého původního areálu šíří severozápadním směrem, v tom nejspíš bude pokračovat," dodala.

Důkaz o přítomnosti živého šakala v Česku dosud neexistoval. Všichni zatím nalezení jedinci byli zastřelení nebo přejetí, první doložený exemplář v roce 2006 byl na jižní Moravě. Jednoho přejetého šakala našli také v roce 2011 na Benešovsku.

"Velké šelmy se poměrně obtížně monitorují, takže nevíme, kde všude se u nás šakal doopravdy vyskytuje. V Polabí však najdeme prostředí, které šakalovi vyhovuje, navíc je to jedna z našich nejteplejších oblastí," uvedla Pyšková.

Šakal obecný pochází a přirozeně se vyskytuje na území severní Afriky, Balkánu, od blízkého Východu po Indočínu. Nejstarší záznamy o jeho přítomnosti v Evropě pocházejí z Chorvatska, Řecka a Bulharska. Největší roli v šakalí migraci pravděpodobně hraje změna klimatu. Kromě toho v měnící se krajině mohou vznikat nové koridory šíření, které pomáhají zvířatům překonat dříve neprůchodné oblasti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů