Pátek, 19. dubna 2024

V Brně se za první pololetí vytřídilo o 40 pct více plastů

V Brně se za první pololetí vytřídilo o 40 pct více plastů

Množství vytříděných plastů v Brně vzrostlo za první pololetí o 40 procent. Vytříděného papíru bylo více o 11 procent. Měsíčně lidé v Brně vyhodí do separovaného odpadu už téměř 200 tun plastů, v srpnu to bylo 185 tun. Papíru se aktuálně měsíčně vyveze kolem 350 tun. Společnost SAKO, která se stará o odpadové hospodářství v Brně, doplňuje ve městě síť kontejnerů a také se na svozu podílí více posádek, řekl ČTK mluvčí společnosti Martin Drozd.

Kvůli nárůstu množství tříděného odpadu podnik letos zvýšil počet posádek ze šesti na osm. Ve městě je 1209 modrých nádob na papír, žlutých na plasty je 1175. Podle ředitele společnosti Jiřího Kratochvíla jde i o důsledek druhým rokem vedené marketingové kampaně, spolupráce s městem a obalovou společností EKOKOM. "Naše postavičky 'tříďouni' jsou vidět v tramvajích, snažíme se komunikovat na sociálních sítích a kampaň jsme zavedli i do škol," uvedl Kratochvíl. SAKO v ní chce pokračovat.

Lidé si také stále ve větší míře zvykli používat aplikaci, díky níž mohou rychle nahlásit, že kontejnery na tříděný odpad jsou přeplněné a je potřeba je vyvézt dříve, než je v plánu. "Hlášení máme během několika vteřin. Každý týden nám jich chodí několik. Jsme schopni ihned reagovat a stanoviště zařadíme do nejbližší svozové trasy. Jsme rádi, že lidé spolupracují, snažíme se situaci vyřešit co nejdříve," uvedl vedoucí svozu odpadu Jaroslav Opluštil.

Papír i plasty svezené z kontejnerů musí projít dotřiďovací linkou. "Oddělí se příměsi a plasty i papír se potom slisují do velkých balíků, které se odváží dalším zpracovatelům k recyklaci," doplnil Drozd.

Společnost, kterou stoprocentně vlastní město, zajišťuje svoz zhruba 60.000 popelnic a kontejnerů na směsný a tříděný odpad, k dispozici má 59 popelářských vozů.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů